Ukrainska judar ber Israel om beskydd

Ukrainska judar har bett Israel om hjälp med att sitt behov av säkerhet rapporterade Jewish Telegraphic Agency (JTA) den 3 februari.

Ukrainas judiska kommitté (UJA), en människorättskommitté grundad av den ukrainske riksdagsmannen Oleksandr Feldman år 2008, som idag leds av Eduard Dolinskij, riktade sin vädjan till den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman. Enligt Dolinskij bad UJC om "stöd för att ordna så att en delegation av israeliska säkerhetsexperter kommer och bedömer säkerhetsbehovet för judiska inrättningar och församlingar i Ukraina. Denna begäran beror på en undersökning vi gjort bland församlingsledarna."

JTA citerar Dolinskij, som berättade att sedan utbrottet av oroligheterna på Maidantorget har de judiska församlingarna i hela Ukraina avbrutit alla kulturella aktiviteter. Till de inställda aktiviteterna hörde också en i Kiev den 27 januari planerad åminnelse av Förintelsen.

Efter två händelser i mitten av januari, då judar blev offer för våld, krävde UJA den 5 februari att den ukrainska regeringen undersöker ett attentatsförsök mot en synagoga i Luzk, en stad med ungefär 200.000 invånare i nordvästra Ukraina. I synagogan hittades den 3 februari en bomb som inte hade exploderat.

Läs mer om hur västvärlden stöder en nynazistisk kupp i Ukraina: http://www.larouche.se/artikel/helga-zepp-larouche-eu-s-geopolitiska-konfrontationspolitik-riskerar-varldskrig-med-karnvape

och i EIR den 6 december 2013: http://www.larouchepub.com/other/2013/4048ukr_eu_refusal.html