Miljardflöde till ukrainska oppositionen

I en analys av Ukrainakrisen pekar den ryske ekonomen och akademiledamoten Sergej Glazjev på det illegala utländska mångmiljardstöd i dollar som strömmat in till den ukrainska oppositionen som ockuperat ett torg och flera byggnader i Kiev. Glazjev är rådgivare till den ryske presidenten Vladimir Putin i frågor om regional ekonomisk integration och dessutom mångårig vän till den amerikanske fysiske ekonomen Lyndon LaRouche. Glazjev gav en intervju till Gazproms tidning som publicerades den 31 januari och nyhetsbyrån RIA-Novosti publicerade en del av intervjun på ryska som LaRoucherörelsen har översatt enligt följande:
- Det finns många faktorer i den aktuella situationen i Ukraina, men jag skulle vilja sätta en faktor i fokus som man brukar hoppa över. Det är det enorma externa inflytandet på den ukrainska allmänhetens åsikter. USA och dess samarbetspartners i NATO har lagt ut 5 miljarder dollar av offentliga medel genom amerikanska UD (siffran kommer från amerikanska UD:s statssekreterare för europafrågor Victoria Nuland) i form av bidrag för att odla fram en intellektuell grupp inriktad emot Ryssland för att skapa ett rysshat i det ukrainska samhället.

Han fortsatte:
- Bidrag mellan 5 och 10 tusen dollar delas ut genom tusentals ideella organisationer (NGO) till unga människor, studenter och unga specialister som sedan betalar tillbaka bidragen med sina publikationer, mediauttalanden och i diskussioner.

Glazjev påpekade att huvudkravet är att allt ska vara antiryskt och fortsatte:
- Siffran borde tredubblas om man räknar in bidragen från EU och andra NATO-länder, plus inofficiella bidrag som förmedlas genom hemliga myndigheter och inte bokförs någonstans.
- Därför är extern inblandning den primära faktorn man måste ta hänsyn till idag. Det är inte Banderister (anhängare av den ukrainske fascisten Stepan Bandera, 1909-59) som plötsligt krupit fram ur skogen, utan det är medvetna, systematiska verksamheter gjorda av en propagandamaskin som redan har krossat mer än en regering i världen och som idag har skapat den explosiva situationen i Ukraina.

Han tror att hur situationen kommer att utveckla sig beror på vad Ukrainas president kommer att göra:
- Antingen försvarar han Ukrainas suveränitet och gör slut på upproret som har provocerats och finansierats av externa makter, eller så riskerar han att förlora makten, och sedan kommer Ukraina att stå inför en utveckling av växande kaos och intern konflikt, som det inte finns något slut på i sikte.

Hur en sådan amerikansk bidragslista ser ur rapporterades här: http://www.larouche.se/nyheter/2014/02/07/en-lista-pa-usa-pengar-till-ukrainas-opposition

EIR och LaRoucherörelsen har under många år dokumenterat omstörtningsmaskineriet som Sergej Glazjev talar om. Se vidare uttalandet av Helga Zepp-LaRouche och dokumentationen om Ukraina på: http://www.larouche.se/artikel/helga-zepp-larouche-eu-s-geopolitiska-konfrontationspolitik-riskerar-varldskrig-med-karnvape

och i EIR den 6 december 2013: http://www.larouchepub.com/other/2013/4048ukr_eu_refusal.html