Schweiziska parlamentet röstade för full bankdelning

Med en stor majoritet på 100 mot 70 röstade det schweiziska parlamentets nationalråd för bankdelning den 10 september. De tre partierna Folkpartiet (SVP), Socialdemokraterna (SP) och de Gröna gjorde gemensam sak och stödde alla tre motionerna för bankdelning. Stödet är mycket solitt sedan företrädare för de tre partierna samarbetat i en arbetsgrupp i frågan sedan 2009. Frågan går nu vidare till den lägre kammaren, ständerådet, som också förväntas stödja förslaget. Den kan eventuellt fördröjas om det också blir en beslutande folkomröstning nästa sommar, men i befolkningen finns ett brett stöd för bankdelning.

En av initiativtagarna förre fackledaren och nuvarande riksdagsledamoten Corrado Pardini berätta om beslutet i en intervju i Basler Zeitung dagen efter:
- Strukturen på vårt förslag har tre element. Det första är åtskiljande av kreditbankverksamhet från finansbolagsverksamhet. Det andra är frikopplingen av staten från finansbolagens risker. Den federala regeringen och kantonerna skall inte längre rädda insolventa finansbolagsverksamheter. Det tredje är en höjning av bankernas riskkapital .. vi föreslår 20 procent.

På frågan om sin "oheliga" allians med det borgerliga Schweiziska folkpartiet (SVP) sa Pardini:
- Idag talar vi med alla som är intresserade, inte bara med SVP. ... Om [SVP:s grundare Christoph] Blocher, som själv arbetade på finansmarknaderna på 1990-talet och förespråkade finansbolagsverksamheterna, nu kommer till en position som reflekterar en socialdemokratisk tradition, är jag glad för det. Om SP och jag vill åstadkomma något, tycker jag det är OK.

Den schweiziske författaren Gian Trepp sammanfattar hur diskussionerna gått i Schweiz på sin blogg där han konstatera att bankdelningsbeslutet avslutar "fasen av fatalistiskt accepterande av status quo av den olösta frågan om banker som är för stora att gå under. Faktum är att [Schweiz två jättebanker] UBS och CS destabiliserar den schweiziska ekonomin. I förhållande till den reala ekonomin, som levererar de flesta av jobben, är de båda storbankerna fortfarande så stora att en högst sannolik insolvens kan kollapsa hela ekonomin. ... Separationen, både juridiskt och ifråga om kapital och ledning av finansbolagsverksamheter från de stora bankerna, löser upp denna högriskkonstellation varaktigt."

Läs om hur parlamentet i Schweiz 2011 behandlade bankdelning men trots majoritet inte enades här