Cypern snart överallt: G20-mötet ska diskutera „bail-in“

När det planerade G20-toppmötet i S:t Petersburg hölls den 5 och 6 september diskuterades också Cypernmodellen ("bail-in") som lösning på bankkriser. På G20s finansministermöte i juli skrev alla under ett gemensamt uttalande till stöd för Internationella regleringsbankens Finansstabilitetråds (FSBs) riktlinjer för "bankavveckling" - med innebörden att Cypernmodellen för bail-in ska följas av alla vid en större bankkris. I S:t Petersburg kommer en uppdaterad version av detta uttalande att presenteras.

I uttalandet från juli slog man bl a fast att "vi kommer att sätta in alla lagar och andra nödvändiga åtgärder för att myndigheterna ska kunna avveckla finansinstitut effektivt, också i gränsöverskridande sammanhang."

I Ryssland har regeringen och president Putin uttalat sig mot bail-in-principen, men representanter för den ryska centralbanken stöder den entusiastiskt. I USA gäller, enligt Obamas Dodd-Frank-bankreform, redan att osäkrade tillgodohavande kan beslagtas och kontoinnehavaren får behålla 250 000 dollar. I Schweiz träder en ny bail-in-föreskrift i kraft som tillåter att privata tillgodohavande på över 100 000 SFR får beslagtas för att rädda storbankerna. En liknande lag har förberetts i europaparlamentet. I praktiken kommer det inte att finnas pengar till att ens säkra dessa garanterade tillgodohavanden när finanskraschen kommer. Detta gäller ännu mer när man i det finstilta läser att derivater uttryckligen inte berörs av bail-in-förfarandet, dvs de skall räddas före insättare och andra oskyddade kreditorer.

Det som ännu är oklart är hur en del andra G20-länder, t ex Argentina, Brasilien, Kina, Indien och Sydafrika, kommer att ta ställning i denna fråga. Varken bail-in eller bail-out är en acceptabel lösning på finanskrisen. Den lösning som behövs är en avskrivning av de spekulativa skräppapperen istället för att försöka rädda dem. Detta kan göras med den historiska Glass-Steagall-bankdelningslagen från USA:s 1930-tal. Då undandras statens bankgaranti från kasinodelen av bankerna och därmed tillåts den delen gå i konkurs och skräpet raderas då som förluster.

Det står redan nu klart att den amerikanska regeringens förberedda bidrag till toppmötet är rent svammel. På en telefonkonferens den 30 augusti sa Vita husets talesmän att USA:s ekonomi nu börjar återhämta sig. Ekonomin är i bättre tillstånd jämfört med alla toppmöten sedan november 2010. En av talesmännen sa att alla andra länder nu måste lära sig av USA:s framgångar.

Verkligheten är att dem amerikanska fysiska ekonomin sedan längre befinner sig i fritt fall. Fattigdom drabbar i ökande takt allt fler människor. De skriande exemplen är många. Ett är att nästan 50 miljoner människor behöver matkuponger från socialvården för att kunna livnära sig.