Islands president kör hårt mot bankerna och IMF

I två uttalanden från Davos uttalar sig Islands President Olafur Grimsson om finanssektorn ett hot mot landet. Han förordar den isländska modellen att "inte betrakta bankerna som heliga kyrkor" utan att låta bankerna gå under. Han menar att denna isländska politik är orsaken till varför Island har klarat sig bättre än EU:s krisländer. Det första uttalandet är på video på Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=gpx3DZdbLPk&feature=player_detailpage

President Olafur Grimsson gjorde också ett bra uttalande mot IMF med hjälp av sina isländska erfarenheter på Deutsche Welle: http://www.dw.de/grimsson-imf-learned-new-lessons-in-iceland/a-16565334

Saken är den att det var Fredrik Reinfeldts förräderi som tvingade Island att vända sig till IMF. Det var villkoret för det nordiska lånet som Reinfeldt drev igenom på Nordiska rådets möte i Helsingfors oktober 2008 för att stoppa Norges villkorsfria undsättningslån till Island. Samtidigt ingick villkoret att Island också skulle komma överens med Storbritannien och Holland om att betala kostnaden för insättningsgarantin för dessa länders medborgares insättningar i banken Icesave. Som EFTA-domstolen just kommit fram till var detta ett orättmätigt villkor och domstolen friade Island från alla dessa krav. Island förlorade sin ekonomiska självständighet i fyra år pga det svenska obroderliga agerandet mot Island, när vårt grannland var som mest i nöd.

En artikel av Per Lindvall i SvD Näringsliv:s pappersupplaga den 4 februari sidan 18 pekar på hur Island klarat sig mycket bättre genom krisen än t.ex. Irland som följde Storbritanniens, IMF:s och EU:spolitik. Det Lindvall inte nämner är Fredrik Reinfeldts och Folkpartiets ekonomiska talesman Carl B Hamiltons brodermord på Island genom att tvinga igenom IMF-övervakningen och försöket att tvinga landet att betala det helt felaktiga IceSavekravet från Storbritanien och Holland.

Se: http://www.larouche.se/nyheter/2008/10/30/fredriks-brodermord-pa-island
http://www.larouche.se/nyheter/2010/01/10/stod-island-med-lan-nu
http://www.larouche.se/nyheter/2010/01/21/island-hjalper-haiti-sverige-s...
Se också rapporten om Islands finansiella läge idag:
http://www.larouche.se/artikel/glass-steagall-gar-framat-pa-island

Jämför Carl B Hamiltons artikel på SvD Brännpunkt den 15.10 2008: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/velkominn-in-i-eu-island_1886121.svd
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/vaxande-islandsk-bitterhet-mot-sverige_7050691