Saudierna skeppar Al Qaida till Syrien

Det är inte bara i ord som president Obama och Al Qaidaledaren Ayman al-Zawaheri gör gemensam sak mot Syrien. Med Obamas uppenbara tillåtelse skeppar nu den saudiska regimen över Al Qaidas krigare till Syrien. Det finns även tecken på att Obamaregeringen låter denna omflyttning ingå i uppgörelser i andra stridsområden som Afghanistan.

Den syriska dagstidningen Tahwra al Wehda rapporterar i artikeln "Al Qaidas amerikanska vår" om hur Saudiarabien och Qatar skickar Al Qaidas krigare till Syrien. Tidningen skriver att Al Qaida alltid finansierats av det saudiska kungadömets wahabitiska regering. Terroristerna transporteras nu från Jemen och gränsområdet av Afghanistan och Pakistan. Det är uppenbart att överflyttningen har de båda brittiska och amerikanska regeringarnas välsignelse.

Tidningen pekar på den nye saudiske underrättelsechefen prins Bandar bin Sultans roll i denna nya operation. Man skriver: "Det saudiska kungahuset har exklusivt givit finansiellt, politiskt, religiöst och mediemässigt stöd till Al Qaida. Detta stöd har förstärkts särskilt genom prins Bandar bin-Sultans nya politiska roll sedan han blivit chef för den saudiska underrättelsetjänsten. Bandars relationer med Al Qaida går tillbaka till de första åren då detta terrornätverk trädde fram, då han var ambassadör i USA. Men attentaten den 11 september minskade relationerna och minskade rapporteringen om det i media utom i sällsynta tillfällen. Trots det var den amerikanska regeringen införstådd med att relationerna inte var helt avklippta och de har återupplivats de två senaste åren."

Intressant är också vad som parallellt händer i Afghanistan, där talibanerna gått med på att förhandla med USA om lösningen på problemet om vilka som skall dela makten i Kabul sedan de amerikanska och Natos trupper partiellt dragit sig tillbaka 2014. De talibanska ledarna har sagt sig vara villiga att gå skilda vägar med Al Qaida, det krav amerikanerna har ställt på talibanerna i åratal. Anledningen till varför talibanerna har gått med på detta krav är troligen att Al Qaidas medlemmar antingen redan har lämnat Afghanistan eller är på väg att göra det i överflyttningen till Syrien. Washington hävdar sedan länge att man dödat de flesta av Al Qaidas medlemmar. Men det är troligen inte med sanningen överensstämmande.

Vad Obamas regering nu är inblandad i är att omflytta världens värsta terrorgrupp för att låta våldet drabba Syrien, så att man med ytterligare en regimförändring kastar ett nytt land i ett tillstånd av kaos och våld.

Läs mer om hur Obama hotas av riksrätt för sitt stöd till Al Qaidas terrorism här