Amerikansk astronaut: Obama fattar inte vad USA är

- Jag tror inte [Obama] fattar vad USA är och vilka traditioner som funnits och vad det betyder för människorna i detta land att vara ledare för den fria världen ... Vi har något unikt och speciellt som andra länder inte har, beroende på vad vi har varit de senaste drygt 230 åren, sa Gene Cernan, befälhavare för Apollo 17 under den sista färden till månen i en mycket upprörd intervju Neil Cavuto på Fox TV. Cernan, som alltså är siste man på månen, har tillsammans med den nu avlidne Apolloastronauten Neil Armstrong, som var förste man på månen, samt deras kollega Jim Lovell, befälhavare på Apollo 13 skrivit öppna brev och vittnat i amerikanska kongressen de senaste tre åren och varnat för hur Obamas nedmontering av rymdprogrammet kommer att påverka nationen och dess framtid.

- Jag är ledsen. Jag är besviken, sa Cernan om Obamas beslut.

Cernan har hela tiden attackerat "utvecklingen till medelmåttighet" som är dagens rymdpolitik.

- Curiosity var en fantastisk framgång, sa han, men det projektet startade för många, många år sen och anslagen till det projektet gavs för många, många år sen.

Nu föreslår regeringen att miljarder skall under kommande fem åren skäras bort från Nasa:s Jet Propulsion Laboratory, det stora rymdtekniska centret i Pasaden i Californien som ansvarar för Marsprojekten med Curiosity och de andra rymdprojekten till andra planeter och bortom.

- Ge mig ett mål en uppgift, sa Cernan, som intervjuades av Fox TV vid den Nationella flygakademin i Florida. Cernan pekade på några av muséets utställningsföremål och sa att det största resultatet av Apolloprogrammets månfärder kan vara den inspiration som det gav unga människor.

Läs mer om Curiosity och länkarna till LaRoucherörelsens filmer och artiklar om rymdprojekten här

Läs ytterligare en minnesruna över Neil Armstrong: "The First Man on the Moon Now Rests Among the Stars"