Efter EU-toppmötet: Megapaketen sätts i rullning

Sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel pressats till betydande eftergifter på det senast EU-toppmötet i Bryssel, och öppnade dörren för London´s hyperinflationistiska bankstödsmekanismer, förloras nu ingen tid på att sätta mega-megapaketen i rullning.

Europeiska Centralbanken (ECB) med sin sedeltryckningsförmåga är i fokus för denna "uppföljning". På torsdag har ECB sitt regelbunda räntemöte. Typisk för de marschorder som finansmedia utfärdar, är en intervju i Bloomberg den 29 juni med Deutsche Banks ekonom i London Gilles Moec, som säger:
- Bollen ligger i hög grad i ECB:s läger. [EU]-uttalandet skapar en miljö, som gör det mycket lättare för dem att fatta oortodoxa beslut.

Under mellanrubriken "Mer behövs", påminner Bloomberg sina läsare om att EU:s räddningsfonder EFSF och ESM bara är goda för 500 miljarder euro, vilket är för lite i förhållande till de 2.500 miljarder euro som bara är Italiens och Spaniens statsskuld [och för de 9.000 miljarder dollar som är förlustlånen i eurozonens banker]. Vad som behövs, pläderar Bloomberg, är att ESM, som kommer igång i juli, får ett banktillstånd som tillåter det att få pengar från ECB.
- Det skulle hjälpa till att få upp styrkan på den kattunge som nu har blivit för liten jämfört med de obligationsmarknader som statsledarna vill att den skall rädda.

Andra bankirer som citeras av Bloomberg, ångar på med löften om "fortsatt kaos på marknaderna" för att få som de vill. Redan på torsdag kan det lägligt bli ett sådant kaos, när både Spanien och Frankrike skall auktionera ut sina statsobligationer och försöka låna.

Även "nyhetsbyrån" AP siktade in sig på att det måste bli ECB som hanterar de enorma räddningsuppdragen som anses behövas:
- De flesta analytiker hyllade EU:s planer, men oroade sig för de frågor som lämnats obesvarade. Och de sa att räddningsfonderna [EFSF och ESM] är alldeles för små för att hantera de uppgifter de fått på halsen. ... Lösningen som hägrar i bakgrunden, säger en del ekonomer, är Europeiska centralbanken, skrev AP.

Det ECB har men AP inte säger rakt ut, är inget annat än en sedelpress, men inte bara en. Med löftena från USA i form av swapavtal med Federal Reserve, har man tillgång också till USA:s sedelpress. ECB kan därigenom ge nya lån inte bara euro utan också i dollar för att täcka bankernas gamla dåliga lån, så bankerna kan dra igång en ny, nu ännu större, våg av spekulation för att försöka täcka sina förluster.

Kan någon säga Glass-Steagall?