Björn Elmbrandt vill “klyva bankerna”

Den socialdemokratiske journalisten Björn Elmbrandt tog klart ställning för Glass-Steagall-principen som lösning på krisen i Grekland i radioprogrammet Konflikt lördagen den 7 april. Det är det hittills tyngsta uttalandet från någon socialdemokrat i Sverige för att använda bankdelningslagen. Elmbrandt skriver numera för högersocialdemokratiska Dagens Arena och hans senaste bok handlar just om krisen i EU: Europas stålbad - Krisen som slukar välfärden och skakar Euron.

Konflikts Mikael Olsson frågade Elmbrandt: Vad borde EU:s styrande politiker göra givet den situation vi har idag?

Elmbrandt: Inte bara skära ned, skära ned, skära ned, utan också ha en tillväxtpolitik. Det finns många intressanta idéer om hur detta skulle kunna åstadkommas och sen tycker jag att man borde vara mycket tuffare mot bankerna. Ett sådant givet krav är ju att skulle försöka klyva bankerna i såna delar som sysslar med kasinoverksamhet, som får sköta sig på egen hand, och resten, så att säga, är banker som sysslar med den typen av banktjänster som du och jag har någon glädje av.

Konflikt: Den här ju ett perspektiv som förfäktas väldigt mycket av högerpopulistiska och vänsterpopulistiska krafter i Europa, detta att den förda politiken egentligen bara gynnar bankerna. Har dom en poäng där?

Elmbrandt: Ja alltså, framför allt det är ju inte bara dom som förfäktar det, utan det är ju en rad ekonomer och samhällsvetare runt omkring. Det finns en omfattande europeisk debatt som nästan inte alls återspeglas i Sverige, som liksom beskriver hur oerhört mycket man fjäskar för bankerna, och hur oerhört lite man gör för att omfördela detta. Jag menar, krispolitiken skulle lite rått kunna sammanfattas - EU:s krispolitik - med att när fartyg går under eller fartygskatastrofer inträffar, så är det kvinnor och barn går först i livbåtarna, men i det här fallet är det bankirerna.

Lyssna på Konflikt lördagen den 7 april: "Vem är extremist när demokratin är satt ur spel? Om ett Europa där teknokrater tagit över och budgetdisciplinen styr." Björn Elmbrandts svar kommer alldeles i slutet efter 52:24 minuter.