Europakten huvudfråga i (S)-krisen

Socialdemokratins mycket viktiga ställningstagande mot Europakten och det vidhäftade 100 miljarderslånet till IMF är nu efter Juholts avgång en öppen fråga. Det ställer hela hetskampanjen och speciellt den sista veckans generalattack mot Juholt i en ny dager. Kom ihåg att det är hundra miljarder kr i potten!

Med tanke på att Europakten är tom på pengar efter nedvärderingen av EFSF av Standard & Poor´s, så är den enda moroten IMF-pengarna dit Sverige lovat det för svenska förhållanden enorma lånet på 100 miljarder kr. Sveriges bidrag är inte så stort i hela IMF-paketet men är en viktig signal från ett av få högst kreditvärdiga länder. Det och Storbritanniens höjda bidrag, är vad som kan locka fram mer pengar IMF-paketet från andra håll utanför eurozonen. Utan svenska socialdemkraternas ja riskerar Europakten därmed bli utan även IMF-pengarna och ett helt tomt skal. Alternativet är, vilket röster i Tyskland nu skriker efter, nämligen att Tyskland ställer upp med 500 miljarder euro till ESM. Detta är fantasisummor som Merkel inte kan leverera.

Europakten är hela finanselitens sista halmstrå för att fortsätta bankräddningspolitiken. Annars blir det en kollaps för hela Västvärldens finanssystem, vilken kan inträffa när som helst. Det enda alternativet är en ordnad sanering av finanssystemet med hjälp av bankdelning enligt Glass-Steagall, så att de delar av banksystemet som tjänar människor och företag kan hållas igång, medan spekulationsbubblorna kollapsar.

Se här några kommentarer som visar vilken strid det är om sossarnas ställning till Europakten:

* Europakten gjordes till huvudfråga i ekonomirapporteringen på måndagsmorgonen den 23.1 i Sveriges radio P1 Ekot. Det bekräftar att Europakten är den stora stridsfrågan kring Juholts avgång den 21.1. Reportern Herman Meltzer berättar där att han t.o.m. var på Carin Jämtin efter hennes besök i Radiostudion på söndagskvällen om just den frågan.

* Jonas Sjöstedt pekar på hur Socialdemokraterna svajar om Europakten och pekar på att det är helt orimligt att Sverige deltar:
http://www.europaportalen.se/2012/01/darfor-maste-s-saga-nej-till-finans...

* Claes-Mikael Jonsson på LO pekar på den breda debatten bland ekonomer att europakten inte löser krisen:
http://www.europaportalen.se/2012/01/europakten-loser-inte-krisen

* Även Ja-sidan slår fast att det svenska deltagandet i Europakten hänger på socialdemokraterna:

http://www.dn.se/ledare/signerat/finanspakten-regeringen-behover-fler-an...

http://www.europaportalen.se/2012/01/beklammande-skadespel-kring-tom-fin...