Grekiska räddningspengar var för bankerna

Det kommer inte som en överraskning, utom för Folkpartiets Carl B Hamilton, men nu står det klart att nästan hela räddningspaketet till Grekland i november gick till banker. Det rapporterades av ekonomen Jens Bastian, som arbetar för EU:s speciella arbetsgrupp för Grekland, på ett möte arrangerat av Sydosteuropasällskapet nyligen. Han sa, att av de 5,8 miljarder euro som "Grekland" fick från eurozonen i november, "användes fyra femtedelar till att betala ränta och till gamla skulder, så att mer än hälften flyter tillbaka utomlands. Summan ("tranchen") som betalades av givarnas skattebetalare, går därför huvudsakligen tillbaka till givarländernas banker."

Siffrorna som Bastian använde, kommer inte ens från EU, utan från den amerikanska hedgefonden TF Market Advisors. Enligt fondens analytiker går 40 procent av tranchén till icke grekiska banker, ytterligare 18 procent går till Europeiska centralbanken och av de 23 procent som går till grekiska banker och pensionsfonder, måste man också betala till Europeiska centralbanken. Endast 19 procent av novembertranchén gick till förstärkning av den grekiska regeringens budget.

Om Folkpartiet fortsätter sin kampanj för att rädda europeiska banker (Europakten) kan de snart finna sig nära de opinionsiffror som rapporteras för systerpartiet Fridemokraterna i Tyskland (FDP). Partiet ligger efter stora valförluster 2011 på opinionssifror på 2-3 procent, vilket är under spärrarna för för både parlamenten nationellt och i delstaterna.