Ron Paul: Sanktionerna är en ”krigshandling” mot Iran

Den republikanske presidentkandidaten Ron Paul sa på ett valmöte i Iowa den 29 december att sanktionerna mot Iran är "krigshandlingar" som sannolikt kommer att leda till ett riktigt krig i Mellanöstern. Los Angeles Times rapporterade att Paul sagt att Iran skulle ha rätt att svara på sanktionerna genom att stänga av oljetrafiken genom Hormuzsundet. "Jag tror att vi muckar gräl när vi inför dessa förskräckliga sanktioner mot Iran", sa Paul. En iransk blockad skulle vara det troligaste svaret på hårdare sanktioner, eftersom Iran "inte har några massförstörelsevapen" och att stänga Hormuzsundet är "det mesta" man kan göra.

Angående den bakomliggande konflikten om Irans kärntekniska program sa Paul att iranierna "räknar med att bli bombade" och att det är förståeligt om de vill ha kärnvapen, men det finns "inga som helst belägg" för att de skulle ha "anrikat" uran. Trogen sin libertarianska populistiska framtoning sa han: "Om jag var iranier skulle jag också vilja ha kärnvapen, för man får respekt genom dem."

Att Paul har lyft frågan om krigshotet är, som en del kommentatorer har påpekat, förklaringen till hans växande stöd i opinionsmätningar i Iowa och New Hampshire, trots hans ofta snurriga, till och med farliga åsikter i ekonomiska och socialpolitiska frågor.

Paul har länge drivit linjen att USA:s militära engagemang runt om i världen är alldeles för stort. Hans attacker mot Irankrigspolitiken har dragit på honom hysteriska attacker från det neokonservativa lägret och från samtliga övriga republikanska presidentkandidater. Men det har gjort honom populär inom den amerikanska militären. New York Times skrev den 30 december att bland de republikanska presidentkandidaterna är det Ron Paul som har det största stödet bland försvarsanställda. Inom denna kategori har han fler ekonomiska bidragsgivare än de andra presidentkandidaterna tillsammans.

Ron Paul är också kritisk mot den framväxande polisstaten.