"Att överge kärnkraft innebär folkmord"

- Vi kommer helt enkelt att vara oförmögna att upprätthålla en ekonomisk utveckling och allmänna levnadsvillkor i världen om vi står utan atomenergi, sa den ryske akademikern och vetenskapsmannen E.P. Velichov. Han är ordförande för Kurtjatovs kärnforskningsinstitut och har under
flera decennier varit en inflytelserik person inom den ryska
vetenskapspolitiken. Uttalandet gjordes till reportrar i samband med ett seminarium om "Kazachstans innovativa projekt i tokamaken för materialprovning" den 5 september. Han sa också:

- Atomenergi är den absolut nödvändigaste faktorn, när det gäller skapandet av energi.

Som ett konkret exempel tog Velichov upp fallet Armenien, som "...försökte överge atomenergi efter jordbävningen i Spitak." Jordbävningen skedde 1988 och fick Armenien att ett år senare fatta det olycksaliga beslutet att stänga de två sovjetbyggda kärnkraftverken i Metsamor.

- [Efteråt] inträffade det värsta folkmordet någonsin i Armenien - hälften av armenierna lämnade Armenien. Det fanns inget rinnande vatten, inget fungerande avloppssystem, ingen elektricitet, berättade Velichov.

För att mildra krisen återstartade man en av de två reaktorerna 1995.

- Nu använder man atomenergi igen, sade Velichov och fortsatte med en kommentar om den anti-kärnkraftshysteri som råder i Tyskland och på andra håll i världen:

- Jag anser att vi måste skilja mellan vallöften och verklighet.

Här finns en orientering om tokamaken, som är en typ av experimentell kärnfusionsreaktor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tokamak
http://www.pppl.gov/projects/pages/tftr.html