Uppladdning inför tyska energiomställningen

Onsdagen den 11 maj kunde man höra på Dagens eko att en tysk regeringskommssion vill avveckla kärnkraften fullständigt.
SR: Kommission tror på fullständig avvecking av kärnkraften i Tyskland

Detta handlar om en parallell utredning till den tyska regeringens "Vetenskapliga" råd för globala miljöförändringar - WBGU, som leds av klimatgurun Hans-Joachim Schellnhuber. Förbundskansler Merkel har nämligen också tillsatt en Etikkommission, som skall lägga fram underlag om kärnkraftsavveckling för den tyska regeringen. Den 27 maj kommer Etikkommissionen presentera sitt förslag. WBGU lade fram sin rapport "Sammanfattning för beslutsfattare: Värld i förändring: Ett samhällskontrakt för en stor omställning" utgiven av den den 7 april. Båda rapporterna skall expressbehandlas av tyska reeringen på ett sammanträde den 2 juni och en vecka senare presenteras för Förbundsdagen. Först var det meningen att denstora tyska energiomställnginen skulle dunkas igenom i Förbundsdagen den 17 juni, dagen när tremånadersstoppet av de sju äldsta kärnkraftverken löper ut. Protester inom regeringspartierna har hejdat denna kupp så att beslutet nu är satt till början av juli.

Etikkommissionen leds av den i klimatfrågor mycket aktive CDU politikern Klaus Töpfer. Han har varit tysk Miljöminister och därefter chef för FN-organet UNEP, där han drivit fram en rad internationella klimatavtal. Till sin hjälp har han VD för kemigiganten BASF Jürgen Hambrecht, som gått med på kärnkraftsavvecklingsplanerna, och dessutom ett antal energiexperter som en kardinal, en biskop, en teolog, en praktisk filosof osv.

Bakgrunden till ekots nyhetsreportage är, att Etikkommissionen förslag läckte ut sedan att en rad industriföreträdare kritiserat den kapitulation industrimannen Jürgen Hambrecht gjort i Etikkomissionen.

Skriv på den internationella resolutionen för att stoppa WBGU och dess "Stora omställning" här

Läs mer om den planerade nya tyska katastrofen här