Irland: Kampanjen mot EU/IMF:s skuldpaket hettas upp

I valet den 25 februari nåddes de ekonomiska svikarna i Fianna Fail av den irländska historiens långa arm och åkte på storstryk. Fianna Fail sålde ut det irländska folket till finansspekulanterna som skapade den "keltiska tigern", och lämnade sedan över Irlands suveränitet till IMF och EU. Det var inte bara Fianna Fail som blev brända, utan alla regeringar i EU och resten av världen som tror att det går att få folk att acceptera en brutal åtstramningspolitik.

När detaljerna i skulduppgörelsen och de mördande budgetåtstramningarna offentliggjordes krävde det irländska folket att deras valda politiker skulle tvinga premiärministern Brian "Biffo" Cowen att avgå och utlysa nyval. Det irländska folket visade sin avsky för det parti som har styrt landet under större delen av de senaste åttio åren; 50 mandat fattigare reducerades Fianna Fail till en liten minoritet i parlamentet. Sinn Fein däremot gick starkt fram i valet. Den nyvalde Sinn Fein-ledamoten Padraig MacLauchlan sa: "Det här är vår chans att rädda republiken."

I ett samtal med sina yngre medarbetare välkomnade Lyndon LaRouche valutgången i Irland och poängterade likheterna mellan den amerikanska revolutionen och irländarnas kamp mot det brittiska imperiet ända sedan tiden för Vilhelm av Oraniens invasion.

Fine Gaels partiledare Enda Kenny ser ut att bli Irlands nya statsminister, men det är inte alls säkert att han kommer att kunna genomdriva den åtstramning som EU och IMF har dikterat, med tanke på den masstrejk som utvecklats. I början av krisen, när innehållet i den fula uppgörelsen började sippra ut, var det Sinn Fein som visade moraliskt ledarskap. Gerry Adams lämnade sin plats i det nordirländska parlamentet och kungjorde att han skulle stå som första namn på en lista med Sinn Fein-kandidater till det nationella irländska parlamentet, Dail. När alla de andra partierna kröp på knäna för IMF och EU, i sina försök att omförhandla delar av den förhatliga skulduppgörelsen, förklarade Sinn Fein att "inte ett rött öre ska betalas för att kompensera bankerna för deras förluster". Sinn Fein gick klart emot alla aspekter av åtstramningsbudgeten som regeringen gjort upp med finansimperiet genom skulduppgörelsen med EU/IMF, och det är detta ledarskap som kommer att forma den närmaste framtiden.

Sinn Feins ledare Gerry Adams, som var portförbjuden i alla irländska etermedier fram till 1993, blev invald i parlamentet med klar majoritet. Adams sa till sina anhängare att anledningen till att Sinn Fein måste stå upp för de grundläggande republikanska principerna är att staten befinner sig i en total kris.

Kommer Labour att krossas i ny folkomröstning?

Fine Gael och Labourpartiet gick kraftigt framåt i valet och väntas bilda en koalitionsregering. Det betyder att man får en stark opposition ledd av Sinn Fein, som ökade sina mandat trefalt, tillsammans med ett likaledes ökat antal parlamentsledamöter från United Left Alliance och många partilösa ledamöter. Socialistpartiets ledare Joe Higgins, som konfronterade José Barroso i Europaparlamentet, blev invald, liksom många partilösa som ställer upp på Sinn Feins slogan "Burn the bondholders, save the people", dvs låta bankernas långivare ta smällen och rädda folket i stället.

Vad den nya regeringen än kommer att låta sig pressas till av marknaden, IMF och EU, kommer den att tvingas förklara sig inför den moraliska auktoriteten hos en riktig opposition som har folkets mandat.

Sinn Fein, United Left Alliance och många partilösa kräver en folkomröstning om villkoren för skulduppgörelsen, på basis av en paragraf i konstitutionen som säger att folkomröstning ska hållas när nationen är i kris.

Från fackligt håll har röster höjts mot att Labour ska bilda regering med Fine Gael. Jimmy Kelly, regional ledare för Unite, ett av de största irländska fackförbunden, har sagt att Labour borde "ha is i magen" och i stället göra gemensam sak med Sinn Fein, United Left Alliance och de partilösa, som tillsammans har 60 mandat i det nyvalda parlamentet. Han framhöll att "Fine Gaels politik ifråga om privatiseringar, åtstramning och inkomstsänkningar inte fick tillräckligt med stöd och inte borde få hjälp av den gamla vanliga nödfallsutgången att bilda regering med Labour."

Samma tvekan inför en koalition med Fine Gael känner Labours ungdomsförbund. Ordföranden Colm Lawless befarar att "Labours inflytande kommer att bli minimalt och att vi är på väg att ge Fine Gael fria händer att driva igenom hårda åtstramningar som kommer att drabba vanligt folk mest." Han understryker att en fungerande demokrati kräver en enad och stark opposition.

Om Labour inte har is i magen utan faktiskt går in i ett regeringssamarbete, så kommer oppositionen att ledas av Sinn Fein, tillsammans med många partilösa som är helt eniga med Sinn Fein om att "inte ett rött öre ska betalas till bankerna". Även om Fianna Fail har fler mandat än Sinn Fein så har de inte alls lika många som Sinn Fein och de partilösa tillsammans, och deras moraliska auktoritet är lika med noll.

Den irländska oppositionen håller redan på att bilda ett mäktigt block i Dail, redo att hålla vilken regering det än blir ansvarig för att sätta det irländska folkets intressen främst. Tio av de nitton partilösa ledamöterna i parlamentet har snart förhandlat klart om att bilda en teknisk grupp som ger dem möjlighet att ställa frågor till statsministern varje vecka.  Denna grupp kommer att samarbeta med Sinn Fein. Tidningen Irish Independent skriver: "Ett sådant mäktigt block av partilösa ledamöter skulle sätta den nya regeringen under hårt tryck, i första hand Labourpartiet på grund av det stora antalet partilösa ledamöter som står till vänster på oppositionsbänken." Dessa tio partilösa ledamöter har kanske, som Socialistpartiets ledare Joe Higgins säger, "klara ideologiska meningsskiljaktigheter", men det som håller ihop dem är motståndet mot att folket ska betala bankernas förluster.

---