Angelides avslöjar mer om finanskrisen

Ordföranden i amerikanska finanskrisutredningen Phil Angelides går till offensiv i Kalifornien. Angelides betonar att orsaken till krisen var avregleringen av derivaten år 2000 och faktumet att man tog bort "Glass-Steagall, som hade skiljt bort riskabla värdepapper från bankväsendet". Det gjorde han från Sacramento i en intervju på Capitol Radio (www.capradio.org) Angelides berättade också att att förre centralbanken Federal Reserves chef Alan Greenspan hade sagt till FCIC (finanskrisutredningen) att han hade haft rätt 70 procent av tiden och fel 30 procent av tiden, men att Angelides hade svarat att "kaptenen på Titanic hade rätt 99 procent av tiden. Det spelar roll vad man har fel om". När han frågades, hur han personligen hade upplevt FCIC:s utredning, sade han, att det var som om han hade åkt till den lokala banken, öppnat dörren, och plötsligt hittat "ett kasinogolv lika stort som staden New York".

Angelides svarade på frågor i en halv timme på "Insighters show" med Maria Armoudian. Han attackerade hårt Federal Reserve och tillsynsmännen som hade misslyckats i att hindra den ekonomiska explosion, som skulle ha gått att förhindra. När han frågades om vilken avregleringsåtgärd som han tyckte var mest förödande, anförde han avregleringen av "over-the-counter" derivat år 2000. Men Angelides starkaste uttalanden reserverades för dem som tonar ner krisen--både den som fortfarande håller på att förstöra nationen, och den som bröt ut 2007-2008.
- Vissa, som Goldman Sachsbankens chef Blankfein, vill utradera denna händelse från nationens minne, sa han och fortsatte. Och de går runt och kräver att man ska sluta attackera bankmännen. Men detta var en "katastrof", och dess konsekvenser, inkluderande vräkningar, arbetslöshet och en förlust på 11 biljoner dollar i personliga besparingar, är fortfarande med oss väldigt mycket. Nu har vi färre banker, med mer koncentrerad makt. Vi måste vara vaksamma mot nya risker till systemet.

När han frågades av Armoudian om han trodde att TARP (det stora amerikanska bankräddningspaketet) var framgångsrikt, utvidgade Angelides frågeställningen väsentligt:
- Prata inte bara om $780 miljarder för räddningspaketet TARP, sade han och fortsatte. Detta var bara ett av 24 olika program som Federal Reserve genomförde, vilka överförde biljoner till olika institutioner för att rädda dem, och de var inte bara banker, utan även General Electric, Verizon och så vidare. Den verkliga frågan är hur det blev så, och hur vi ser till att det aldrig händer igen.

Till slut angrep han igen det sätt som Wall Street har blivit så dominerande i "ekonomin", och sa att medan Wall Street förut finansierade industrin, är det som nu gäller på Wall Street att det är "pengar som skapar mer pengar". Han citerade den förre finansministern Snow som sade, att vi "överdoserade" finansväsendet jämfört med den reella ekonomin.

Angelides gav även sin tredje intervju till Brian Lehrer Show på WNYC radio. Som svar på en fråga från Lehrer angående framgången och Oscarsnomineringen för filmen om kraschen, "Inside Story", sade Angelides:
- Det är samma fenomen som att vår rapport blivit nummer 10 på New York Times bästsäljarlista och nu är nummer 4 på Washington Post bästsäljarlista. Det visar hur hungriga amerikaner är på att veta hur detta hände, hur det kan komma sig attWall Street och Washington fortsätter på samma sätt nästan opåverkade samtidigt som 27 miljoner inte kan hitta arbete, 4 miljoner redan har förlorat sina hus och detta kan komma att öka till 13 miljoner. Vi har skrivit en rapport åt det amerikanska folket på ett enkelt språk".

Redan har de första 25 000 exemplaren av FCIC-utredningen har sålts slut, allteftersom människor skyndar sig för att läsa om sanningen. Angelildesutredningen går nu också att läsa på tyska utgiven av ett förlag i Frankfurt. Enligt FCIC:s hemsida den 10 februari har det redan varit 350 000 unika besökare på sidan där rapporten kan läsas och gratis laddas ned. Samtidigt rapporterades att utredningens protokoll och underlag kommer att arkiveras i National Archive och kommer att offentliggöras i sin helhet om 5 år, samt att hemsidan komma att fortsätta skötas från Rock Center for Corporate Governance vid Stanford University.