Angelides: Skuggbanksystemet större än bankerna

Phil Angelides (ordförande i den officiella utredningen om finanskrisen) ger avskaffandet av Glass-Steagall-lagen skulden för skapandet av "skuggbanksystemet." I en intervju  den 3 februari attackerade Angelides uppkomsten av det så kallade skuggbanksystemet. Avskaffandet av Glass-Steagall-lagen hade avgörande betydelse, sa han, för att skuggbanksystemet tilläts att växa för att till slut bli större än det reglerade banksystemet 2008. Skuggbanksystemet omfattade detta år 13 biljoner dollar och det reglerade banksystemet 11 biljoner dollar.

I en radiointervju berättade Angelides att efter kraschen 1929 förbjöd Glass-Steagall-lagen banker att sälja värdepapper. Men när skuggbanksystemet, som i Sverige kallades den grå lånemarknaden, växte ville bankerna vara med och göra affärer och muren började rämna.

Angelides uppmanade lyssnarna att gå in på utredningens hemsida http://fcic.law.stanford.edu för att ladda ner och läsa utredningen och förklarade varför det är så viktigt. Han berättade, att han vistats i närheten av finansförtagen i hela sitt liv, men han var "mållös" och "upprörd" över vad han fick veta under utredningen.

"Den omfattning som vårt finanssystem förändrades från ett system som skulle stödja den verkliga ekonomin - företag, jobbskapande, välståndet i vårt land - till ett system som handlade om hur pengar skapar pengar, enbart finansiella trick, till stor skada för landet.... Allt beskrivs i utredningen. Det är en historia som kommer att överleva för evigt.

När han dessutom intervjuades av CNBC-TV underströk Angelides, att "vad som är slående är hur litet som har ändrats" sedan sammanbrottet 2008

- Massor av samma riskfaktorer finns fortfarande kvar, påpekade  han.

På frågan om det kunde hända igen svarade han:

- Utan tvekan.

Han underströk, att idén om det "fulländade ovädret" som USA:s riksbankschef Bernanke pratat om, när han sa att krisen var det "fulländade ovädret" som ingen kunnat förutse, var en mycket farlig idé.

- Om vi accepterar omkvädet att 'ingen hade någon möjlighet att förutse vad som skulle ske', att 'inget kunde ha gjorts' så kommer det att hända igen, varnade Angelides.

Angelides betonade att den "enormt livliga" försäljningen av bokversionen av utredningen, visar på en hunger hos det amerikanska folket efter att få reda på hur detta kunde hända och hur vi kan förhindra det att hända igen.

Den 16 februari kommer Angelides vittna i inför Kongressens representanthusutskott för Finansiella tjänster och senare inför motsvarande senatsutskott.