Ropen skalla, hyperinflation åt alla!

Medan världens matpriser rusar i höjden och miljoner fattiga drivs in i hunger, används nu hyperinflation helt skamlöst som ett verktyg för att rädda det konkursmässiga finanssystemet. Media, toppolitiker och centralbankchefer har försökt dölja detta genom om att kalla det för ett handelskrig, som de beskyllt Kina för. I själva verket dunkar nu sedeltryckningen på högvarv i USA, EU, Storbritannien och Japan. Det som pågår är en tävlan att sänka sin valuta mest genom massiv utgivning av pengar, som idag inte sker genom sedlar utan mycket effektivare med hjälp av siffror i datorer.

Den amerikanska chefen för den amerikanska centralbanken Federal Reserve Ben Bernanke skapade stor internationell oro, när han den 15 oktober på ett möte med Bostonavdelningen av Federal Reserve upprepade att han tänker dra på sedeltryckeriet ordentligt vid nästa kommittémöte den 2-3 november, direkt efter amerikanska mellanårsvalet. Han har redan gjort det helt klart att det handlar om att amerikanska staten och skattebetalarna skall ta på sig förlusterna för en massa förgiftade bolånepapper. Genom att köpa dem av bankerna kommer han ge ut nya helikopterlaster av pengar till samma banker som drivit miljontals amerikaner från hus och hem genom illegala vräkningar. Storbankerna är så säkra på att Bernanke skall hjälpa dem att de har kastat sig över massor med nedvärderade ruttna bolånepapper, som de kommer att göra en jättevinst på, när Bernanke köper dem till deras ursprungliga "friska" nominella värde.

På samma möte i Boston, där Bernanke förnyade hoten om hyperinflation, skallade ropen på hyper-hyperinflation från två andra höga Federal reserve chefer. En av dem som krävde ännu mer aggressiva hyperinflationära åtgärder var chefen för Federal Reserve i Chicago Charles Evans. Han krävde att man förutom den stora påspädningen av likviditet också borde sätta avsiktliga mål för ökningen av inflationen. På sitt fikonspråk kallade han det för "prisnivåmål" för att skapa en ytterligare räntesänkningseffekt. Nyhetsbyrån Bloomberg kallade Evans uttalande "bland de starkaste uttalandena för lättnader från någon företrädare för Federal Reserve".

För att inte verka vek i detta sällskap, sa ordföranden för Bostons Federal Reserve Eric Rosengren att han var för allt detta, men att det måste göras aggressivt och snabbt. "Ett stegvist svar är troligen inte så effektivt som en mer aktiv åtgärd för att stoppa deflationstryket [sic]", sa Rosengren.

Söndagsnumret af New York Times sällade sig till dårskapen med en ledare om att en biljon dollar [am: trillion] ökade uppköp av ruttna bolånepapper - den summa som cirkulerat i pressen - räcker inte. "En meningsfull inervention måste vara minst lika stor som Federal Reserves tidigare interventioner i djupet av depressionen, när man köpte 1,7 biljoner dollar i skuldpapper." Dessutom borde Europa och Japan "ta upp kampen med Federal Reserve och pumpa mer pengar in i sina ekonomier och sänka värdet på sina valutor", skrev New York Times-redaktören och tillade hoppfullt: "Och glöm inte att krossa Kina i farten".

- Allt detta är det kliniska vansinnets röst, kommenterade Lyndon LaRouche och fortsatte:
- Vi befinner i något som bara motsvarar det som hände i Tyskland 1923, och de reagerar precis på samma sätt som man gjorde i Tyskland 1923. Enda skillnaden är att dessa herrar är galnare än dem i tyskland. De är hyperinflationens olyckskorpar.