F.d. FN-rapportör vill ställa bankirer inför Nürnbergtribunal

Schweizaren Jean Ziegler, som från 2000 fram till april 2008 var FN:s rapportör om rätten till mat, tycker att de bankirer som är ansvariga för finanskrisen "borde ställas inför en Nürnbergtribunal för brott mot mänskligheten".

Ziegler, som intervjuades av den tyska TV-kanalen ZDF den 29 augusti, sa att de statliga räddningspaketen för bankerna har dragit bort pengar från livsviktiga livsmedelshjälpprogram. En miljon barn i Bangladesh får till exempel inte längre gratis skollunch. "Den måltiden är den enda som dessa barn hittills har fått", sa han.

Ziegler poängterade att "vi idag, tack vare den vetenskapliga och teknologiska utvecklingen, har möjlighet att försörja tolv miljarder människor." Intervjuaren sköt in: "Teoretiskt sett." Ziegler svarade: "Nej, nej, rent praktiskt. Vi har fått bukt med barnadödligheten. Om ett barn svälter i dag så är det mord."

Ziegler har tidigare i år ställt sig positiv till tanken att den bankrutta, spekulationsbetonade delen av finanssystemet helt enkelt måste bort.

På ZDF:s webbtv-kanal kan du se intervjun med Ziegler (inslaget börjar ungefär 10 minuter in i sändningen)

Läs EAP:s riksdagskandidat Elias Dottemars genomgång av politiken bakom matkrisen här