G20: Argentinas president konfronterade Sarkozys fascistiska åtstramning

Det enda vettiga som hände på G20-mötet i Toronto i slutet av juni, var när Argentinas president Cristina Kirchner sa åt sin franske kollega Nicolas Sarkozy: Uppför dig som en man och omplanera skulden! Sarkozy försvarade de fascistiska åtstramningarna som Grekland och hela eurozonen genomför.  Cristina Kirchner pekade på Argentinas egna hemska erfarenheter av sådana påtvingade åtstramningar.

Argentina skiljde ut sig på G20-mötet genom att inte ställa upp på de mördande åtstramningar som många EU-länder påtvingas. Argentinas utrikesminister Hector Timerman sa faktiskt vid hemkomsten till Buenos Aires den 28 juni att det som Sarkozy egentligen försvarar är de franska bankerna, som Grekland står i skuld till. Han sa: "Så här ligger det till. Antingen inför man åtstramningar och betalar skulden, eller så avböjer man åtstramningar och omplanerar skulden."

Hittills är det bara Lyndon LaRouche som har sagt att omplanering av skulden, inte åtstramning, skulle ha varit det riktiga valet för Grekland.

Sarkozy försökte först säga att regeringarna i Sydamerika "inte fattar" hur svårt "ansatt" euron har varit. Cristina Kirchner förklarade att om det är något som Sydamerika är väl förtroget med så är det "vår långa erfarenhet av hårt ansatta valutor, och särskilt vi i Argentina skulle kunna hålla föreläsningar om detta. Vi har fått byggnader, och till och med pengarna till löneutbetalningar till vår ambassadpersonal satta i blockad", sa hon, med hänvisning till den ekonomiska krigföring som Frankrike vidtog mot Argentina efter betalningsinställelsen 2001.

"Vi vet vilket svårt läge Europa befinner sig i", sa den argentinska presidenten, "men vi tror att bästa sättet att förbättra det är med en annan ekonomisk politik. Vi vill inte se en upprepning av det som vi fick gå igenom, när man försökte tvinga på oss en viss politik, eftersom vi tror på varje lands frihet att själv bestämma sin ekonomiska och politiska utveckling."