4:e generationens kärnkraft igång igen i Japan!

Efter 14 års avstängning sattes Japans snabba breeder, en prototypreaktor av 4:e generationens kärnkraft, nyligen igång igen. Reaktorn i Monju stängdes i hysteri, som piskats upp av media, efter en mindre brand. Det kommer att ta ett tag innan reaktorn nått sin fulla produktionskapacitet, men att den satts igång, är ett stort steg framåt. Japans snabba breeder drivs med en blandning av uran och plutonium och kan producera mer bränsle än den förbrukar. Denna inbyggda egenskap är en av kärnfissionens viktigaste teknologiska fördelar och den är absolut nödvändig för framtidens fullskaliga utnyttjande av kärntekniken. Med breedertekniken kan allt uran utnyttjas, även det icke klyvbara uranet U238, som är mer än 99 procent av det naturliga uranet. Med breedertekniken skulle man inte behöva bryta uran på länge. Det uran som finns i det lagrade utbrända bränslet från kärnkraftverken skulle räcka mer än hundra gånger till.

Den franska nyhetsbyrån AFPs pressmeddelande om att Japans snabba breeder startats igen tog en ofrivillig ironisk vändning med kommentaren att „förutom Japan, är nu Indien och Ryssland de enda länder som har snabba breederreaktorer i bruk och Kina hoppas kunna starta en i år ... USA, Storbritannien och Tyskland har lagt ner sina projekt för att utveckla den snabba breedern och Frankrike stängde förra året sin sista breederreaktor."

Detta är ytterligare en bekräftelse av Lyndon LaRouches yttrande: „I öst skapas kärnkraftverk och i väst skapas ett helvete."