Kärnkraftsrenässans i Asien!

Medan man i Sverige bråkar om huruvida Maud Olofsson förrått Centern genom att gå med på att inte stänga av strömmen, tar länder i Asien stora kliv mot massiv utbyggnad av kärnkraften:

I Asien är 43 reaktorer under byggnad. I hela den övriga världen byggs bara tolv. I USA byggs en enda reaktor och den har väntat sedan 1980-talet på att bli färdig! I EU bygger bara Finland kärnkraft. EU tvingar dessutom sina nya medlemmar att stänga sina existerande reaktorer!

Kärnkraft lämpar sig för utvecklingsländer eftersom den är 14 gånger billigare än solenergi. Detta och mycket mer fick Asean-ländernas deltagare höra på en kärnkraftskonferens som hölls den 17 januari i den filippinska staden Quezon City. Hälften av Asean-länderna - Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Thailand och Vietnam - planerar att bygga kärnkraftverk som ska tas i drift mellan 2015 och 2021.

Kina-Ryssland: Fem av de tolv gigantiska samarbetsavtalen som undertecknades i oktober handlar om samarbete på energiområdet, inklusive ett fördjupat kärnkraftssamarbete. Ryssland ska t.ex. hjälpa till att bygga det andra steget i Tianwan-kraftverket i Lianyungang och kommer för första gång­en att exportera två natriumkylda briderreaktorer till Kina.

Ryssland-Indien: I december avtalades om att Ryssland ska bygga ut två kärnkraftverk i Indien. I Kudankulam i Tamil Nadu, där Ryssland redan bygger två reaktorer, utökas kärnkraftverket nu från fyra till sex reaktorer. Kärnkraftverket i Haripur i Västbengalen utökas från två till fyra reaktorer. Indien planerar att öka sin kärnkraftskapacitet från dagens 4 120 MW till 63 000 MW till år 2032. Enligt Sergej Kirijenko, chef för Rosatom, kan Ryss­land få bygga 20 reaktorer. Indien håller därmed på att bli Rosatoms största utländska partner. Ryss­land ska dessutom hjälpa Indien med uran som indierna själva ska anrika. Indien ska i sin tur hjälpa Ryssland med sin väl utvecklade toriumteknik.

Enligt Rysslands ställföreträdande premiärminister Sergej Sobjanin (RIA Novosti) arbetar Moskva och New Delhi "på ett avtal om samarbete inom fredlig användning av atomenergi". Han är säker på, att detta kommer undertecknas under Putins besök i Indien i mitten av nästa månad. För Indien är utbyggnaden av kärnkraften en huvudprioritet och Ryssland är "beredda att hjälpa till". Nyckeln till avtalet är samarbetet för att snabba på utvecklingen av en kommersiell toriumreaktor. Indien bygger redan en prototyp som drivs med klyvbart Uran-233 från klyvbart Torium-232. Indien jobbar även på att framställa Uran-233 och Plutonium-239 i snabba briderreaktorer.

Det indisk-ryska samarbetet på området torium som reaktorbränsle är
inget nytt. År 2000 skrev Indien och Ryssland under ett protokoll för
samarbete i utvecklingen av toriumbaserat kärnbränsle för användning i
tryckvattenreaktorer, som Koodabkulam i delstaten Tamil Nadu, vilka
ingen mindre än Ryssland bygger.

Ryssland-Turkiet: I januari 2010 undertecknade Rysslands premiärminister Putin och hans turkiske kollega Erdogan ett avtal som innebär att Ryssland hjälper Turkiet att bygga sina fyra första kärnkraftsreaktorer, vid svarta­havs­kusten i norra Turkiet.

Sydkorea exporterar 80 kärnkraftverk: Sydkorea, som i slutet av 2009 kammade hem sin första exportorder på kärnkraftsområdet - fyra reaktorer som ska byggas i Förenade arabemiraten - siktar nu på att säkra exportorder för 500 miljarder dollar fram till 2030 i en värld där efterfrågan på kärnkraftverk bara ökar. Sydkoreas regering planerar att exportera 80 kärnkraftverk och erövra 20 procent av den internationella marknaden, en marknad som redan idag är på cirka tusen miljarder dollar. Detta kommer att göra Sydkorea till världens tredje största exportör av kärnkraftverk. Sydkoreas bästa möjligheter kommer att finnas i länder i Asien och Mellanöstern som ännu inte har kärnkraftverk, speciellt nu när Europa och USA vägrar att exportera.

Det indisk-sydkoreanska kärnkraftssamarbete, som Sydkoreas
president Lee Myong-bak slöt med indiska regeringen under sitt besök i
slutet på januari, går även det framåt. Sex ingenjörer från indiska
Bhabba Kärnforskningscenter, BARC, besöker i veckan Sydkorea  för att
delta på seminarier, inspektera bolagen Doosan, vilka bygger
APR1400-reaktorn och Gori-anläggningen i Busan, Korea Electric Power
Corp., Korea Hydro & Nuclear Co, Korea Atomic Energy Research
Institute och Korea Fuel Co. Nästa månad åker sydkoreanska experter
till Bombay.

Det handlar här framför allt om leveranser av nödvändiga komponenter
från Sydkorea till kärnkraftsbyggen i Indien, vilka går med rasande
fart. Indiska regeringen har beslutat att bygga fem "kärnkraftsparker",
i Guujarat, Tamil Nadu, Anthra Pradesh, Västbengalen och Maharadhtra.
Parkerna kommer förfoga över flera reaktorer var och en sammanlagd
kapacitet på 10 000 MW. I anslutning till parkerna byggs även
upparbetningsanläggningar för kärnavfallet.

Jordanien, som har en av världens största uranfyndigheter, har godkänt bygget av två reaktorer för elproduktion och avsaltning av havsvatten.

Irans första reaktor, i Bushehr, ska bli klar i år. Ryssland bygger färdigt reaktorn som Tyskland först hade kontraktet på men avbröt bygget efter den islamiska revolutionen 1979.

Även i Afrika: Algeriet, i vars stora öken EU-ledarna kolonialistiskt fantiserar om att bygga solpaneler för Europas nytta, har nu bestämt sig för att bygga kärnkraftverk både för energiproduktion och avsaltning. Algeriet vill ha den nya gaskylda högtemperaturreaktorn (HTR) som Sydafrika utvecklar.