Kärnkraften bryter igenom i Asien

Kärnkraft lämpar sig för utvecklingsländer eftersom den är 14 gånger billigare än solenergi. Ett solkraftverk på en gigawatt i Japan skulle uppta en yta motsvarande hela Yamanot-linjens järnvägssträcka på 34,5 km. För ett vindkraftverk med samma kapacitet skulle man behöva en tre gånger så stor yta.

Detta och mycket mer fick ASEAN-ländernas deltagare höra på en kärnkraftskonferens som hölls den 17 januari i den filippinska staden Quezon City. Landets Institut för kärnkraftsforskning var värd för konferensen och talare var dr Sueo Machi från Asiens forum för kärnkraftssamarbete. Dr Machi, som tidigare arbetat för Japans kärnkraftskommission och som varit vice vd för Internationella atomenergikommissionen (IAEA), sa att hälften av ASEAN-länderna, Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Thailand och Vietnam, planerar att bygga kärnkraftverk som ska tas i drift mellan 2015 och 2021. Dr Machi redovisade också hur långt de fem ASEAN-länderna kommit i sin planering:

I Thailand måste regeringen godkänna planläggningen för två kärnkraftverk.

I Indonesien har president Bambang ännu inte undertecknat den lag som behövs för att starta det projekt som ska bygga två kärnkraftverk.

I Vietnam är planläggningen klar: Fyra kärnkraftverk ska byggas på två olika platser och parlamentets godkännande kom i december 2009.

Malaysia „ligger lite efter" och väntar på ett regeringsbeslut.

På Filippinerna måste kongressen godkänna finansieringsplanen för att bygga ett kärnkraftverk som är en exakt kopia av Sydkoreas Kori 2. Dr Machi sa att detta kärnkraftverk motsvarar en Mercedes-Benz och att det har byggts så att det klarar av ett jordskalv. Läs mer om Sydkoreas plan att exportera 80 kärnkraftverk och bygga 18 egna.

Ungefär samtidigt träffades för första gången kärnkraftsexperter och ingenjörer från 11 arabiska länder och tjänstemän från IAEA i Amman i Jordanien för att diskutera kärnkraftssamarbete. Detta arbetsmöte hade organiserats av FN och Jordaniens kommission för kärnkraftsreglering. Deltagarna kom från Bahrein, Irak, Libanon, Libyen, Oman, Saudiarabien, Sudan, Tunisien, Förenade arabemiraten och Jemen. Två av dessa länder har redan framskridna planer på att bygga kärnkraftverk: Jemen och Jordanien. Sudan ligger i startgroparna. Detta möte gav alla deltagare en chans att etablera kontakt med FN-organet IAEA och starta sina institutioner för civil kärnkraft.

Se videon Asia´s Nuclear
Renaisance

Läs EIR-artikeln The East Goes Nuclear, While the West Heads for the Caves av Michael Billington