Island hjälper Haiti - Sverige stjälper Island

Sedan den isländske presidenten Olafur Ragnar Grimsson i ett dramatiskt beslut den 5 januari drog på sig finansvärldens vrede har linjerna klarnat betydligt. Det var Island som var bland de första länderna som nådde Haiti med en hjälpsändning. Sverige utmärkte sig istället samma dag med att stjälpa Island. I stället för att hjälpa Island att klara sig igenom sviterna från den finansiella jordbävning landet drabbats av, uttalade sig Fredrik Reinfeldt den 14 januari mot att Sverige betalar det utlovade nödlånet till Island, ett beslut som håller upp hela IMF:s nödlån från även de andra nordiska länderna.

Vad Reinfeldt vill tvinga det isländska folket till är att betala 40 miljarder kr till bankernas spekulationsförluster. Skulden motsvarar en tredjedel av Islands BNP och ca 140.000 kr per person. Det blir en halv miljon kr per fyrapersonersfamilj. En sådan skuld med 5,5 procents ränta skulle börja driva familjer att i ännu högre antal lämna ön och sätta de kvarvarande i ännu större skuld, så att till slut hela landet skulle krossas genom avfolkning. ...

De skandinaviska länderna har erbjudit lån som ingår i IMF:s lånepaket till Island. I stället för att kräva att IMF betalar ut lånet omedelbart eller direkt ge Island lån, hotar nu Sverige att dra tillbaka lånet om inte Island tar på sig den mångdubbla skulden. Island behöver reserver i utländsk valuta för att garantera sina betalningar för livsnödvändig import. De brittiska och holländska regeringarna hotar redan med fullständig finansiell blockad mot Island, som då återigen får stora svårigheter att importera endast med hjälp av kontantbetalningar. Den som från svensk sida klarast uttalat sig för att Island skall ta på sig dessa orimliga skuldbetalningar och krossas och avfolkas, är den svenske riksdagmannen Carl B Hamilton, som krävt att Sverige drar tillbaka lånet till Island om islänningarna röstar nej. Denne bödel, som redan 2008 krävde att huvuden måste rulla på Island, fick 2009 i Riksdagens godkännande av lånet in villkoret att Island måste gå med på de anglo-holländska villkoren....

LaRoucherörelsen i Danmark har därför uppmanat alla isländska ledamöter av det isländska Alltinget att stödja LaRocheplanen. Men den isländska och lettiska revolten mot det globala finanssystemet ställer också alla riksdagmän och parlamentariker i resten av världen inför kravet att välja sida: Livet med LaRoucheplanen, eller döden med det anglo-holländska-svenska monetära systemet.

Läs hela artikeln i januarinumret av Fysisk ekonomi här eller som pdf