Europa på väg ut ur historien?

I Frankrike befinner sig den politiska eliten och näringslivets toppar i chocktillstånd sedan man förlorat flera stora internationella kontrakt, till framför allt asiatiska budgivare. En som gett fritt utlopp åt paniken över att Europa är på väg ut ur historien, och Asien på väg in, är Jacques Attali, en grå eminens från Francois Mitterrands tid och en av oligarkins få intellektuella av den gamla stammen som fortfarande har ett hum om grundläggande strategiska realiteter.

I en krönika i L'Express undrade Attali om européerna har fattat att man riskerar att försvinna ut ur historien. "Alla borde inse att hotet är högst påtagligt. Flera händelser de senaste veckorna (att européerna inte fick vara med i slutförhandlingen på Köpenhamnsmötet, att Volvo köps av ett kinesiskt företag, att den första privatiserade infrastrukturen i Europa - en del av en motorväg i Polen - tas över av ett kinesiskt bolag och att Abu Dhabis kärnkraftskontrakt gick till koreanerna) visar att det som somliga har förutspått i mer än 30 år håller på att bli verklighet: att världens centrum håller på att flyttas från Atlanten till Stilla havet."

Om Europa "inte tar ledningen, inte blir medvetet om faran", skriver Attali, "då är detta slutet. För gott." Han manar "statsmän och -kvinnor, klarsynta, modiga ... att anta utmaningen och peka ut den smala vägen." Det som Attali, en helhjärtad förespråkare för överstatlighet, har i åtanke är dessvärre inte LaRoucheplanen.