Obamarådgivares naziförslag: Låt äldre dö av influensa!

Ezekiel Emanuel, som är rådgivare i sjukvårdsfrågor till president Barack Obamas budgetkontor och bror till Vita husets stabschef, föreslog i en artikel att man inte borde vaccinera äldre mot influensor, utan hellre låta dem dö. Den normala prioriteringen av äldre vid influensavaccinering skulle ersättas av en ny prioritering, som Ezekiel Emanuel inlindat kallade "alternativ etik". Artikelns rubrik var: "Vem ska bli vaccinerad om man måste ransonera?" och publicerades den 12 maj 2006 i tidskriften Science av Emanuel Ezekiel, som då var ordförande för National Institute of Health Bioethics. Han beskrev sitt förslag som en "utvecklad form av livscykeltilldelning" – att människor mellan 13 och 40 skall ges företräde eftersom deras liv är mer värda. De äldre har redan gjort sitt och man har inte investerat så mycket i de som är yngre än 13.

Denna "livscykeltilldelning" dök upp igen i Ezekiel Emanuels beryktade artikel i tidskriften Lancet den 31 januari 2009, där han la fram den nya Obama-administrationens dödshjälpsstrategi. Där beskriver han sitt förslag som en „fullständig livscykel) och den åldersgrupp människor, som ska prioriteras, har krympt till mellan 15 och 40 år. Där står det t.o.m. att om resurserna inte räcker för den gynnade åldersgruppen, ska man dra lott om vem som skall få ta del av de befintliga resurserna.

I andra artiklar om att ransonera sjukvård har Ezekiel Emanuel skrivit att andra med låg förväntad livskvalitet, som demenssjuka, inte heller skall få vård.

Åldern 15 år erinrar om den berömda scenen i filmen "Schindlers list", där en man går längs perrongen och varnar alla småpojkar som ankommer till koncentrationslägret. "Kom ihåg att du är 15 år och kan arbeta!" Nazisterna lät omedelbart avliva dem som var yngre än 15 år, eftersom de inte ens var värda att bli slavarbetare.