Helga Zepp LaRouche mötte politiker och diplomater i Danmark

Helga Zepp-LaRouche var i Köpenhamn under en tredagars snabbvisit 28-30 april för att skaka om Danmark och få landets medborgare att inse verkligheten. Under sitt besök höll hon ett offentligt möte, ett seminarium med diplomater, en presskonferens och ett par möten med danska politiker. Helgas tal från det offentliga mötet finns att se här .

En av de danska politikerna som Helga träffade hade en väldigt skev bild av verkligheten. Han började med att säga att danskarna är det lyckligaste folket i världen. Detta gjorde det väldigt tydligt att danskarna och i synnerhet danska politiker lever i ett stadium av förnekelse. För är det inte så att danskarna egentligen inte är lyckliga eftersom de är väldigt duktiga på att ignorera vidden av den globala finanskrisen? Helga lyckades få in en dos verklighet genom att briefa politikern om hur allvarlig den globala ekonomiska situationen faktiskt är. Till en början fattade inte politikern vad Helga egentligen menade, men allt eftersom mötet fortgick så började denne inse situationens allvar.

På kvällen den 28 april höll Helga ett offentligt möte arrangerat av danska LaRoucherörelsen Schillerinsitutet, vilket drog drygt 50 deltagare. Mötet började med att ordföranden för Schillerinstitutet, Tom Gillesberg presenterade Helga och hennes 30 år långa arbete med politiska initiativ (Dialog mellan civilisationerna, Nya Sidenvägen och Upprop för ett nytt Bretton Woods, för att nämna några) och ledarskap. Helga briefade publiken om bl.a. den globala finanskrisen, Lyndon LaRouches arbete i USA med att styra upp landets nye president, om LaRouches ungdomsrörelse och Danmarks speciella förhållande till Schiller. Hon lyckades få publiken att ta världssituationen på ett personligt plan, och på så sätt lyftes de till ett högre moraliskt plan. Några av de yngre mötesdeltagarna blev helt ställda eftersom de blev provocerade av Helgas föredrag, eftersom de nu fick anamma ett annorlunda tänk. Detta blev för mycket för dem så de lämnade mötet innan den öppna diskussionen.

Frågestunden blev väldigt livlig och där behandlades alltifrån den så kallade överbefolkningen, den ekonomiska kraschen till Friedrich Schillers roll, och mycket mer. Under frågestunden presenterade sig mannen från Helsingör som rektor för Helsingörs Folkuniversitet och berättade att han nu arbetar med att arrangera firandet av Schiller i 1789 års anda. Han bjöd in medlemmarna från Schillerinstitut till att delta i det kommande firandet av Schiller och tyckte nu, efter att ha hört Helgas tal, att det var viktigt att institutets medlemmar deltog i att arrangera firandet av frihetens skald.

Seminariet med diplomaterna dagen efter hade mycket positivt att bjuda på. En av diplomaternas kommentarer om världens tillstånd sedan George W. Bush kom till makten gav Helga Zepp-LaRouche möjligheten att behandla Dick Cheneys skuld till att ha startat det s.k. "kriget mot terrorismen" och dess destruktiva effekter. Vidare fortsatte Helga att gå igenom Lyndon LaRocuhe som ledare för arbetet med att få USA: s president att följa landets konstitution. Mötet kommer att ha positiva effekter på arbetet och kontakten mellan diplomaterna och Schillerinstitut.

Det sista momentet i Helgas blixtvisit var en presskonferens på utrikesdepartementets internationella pressrum. Inbjudan hade skickats runt till all utländsk och dansk press men eftersom de flesta journalister inte vill skriva om seriöst politiskt arbete så dök endast en rysk journalist upp. Kvinnan från den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass var väldigt intresserad av Helgas och LaRoucherörelsens arbete och blev särskilt begeistrad i LaRocuches arbete kring Vernadsky. Diskussionen blev utgångspunkt för en utförlig nyhet i Ryssland.

Kort sagt: Helga Zepp-LaRocuhes blixtvisit till Danmark blev en viktig internationell händelse.