Jaså, du tänker rösta på miljöpartiet?

Nu när det är ekonomisk kris och samtidigt snart EU-val, är det nog många som funderar på vilket parti man egentligen ska välja. Uppenbarligen har ju vår nuvarande politik inte fungerat, så det borde vara dags att byta.

En bit in på det förra århundradet var det också ekonomisk kris. En tysk vid namn Hans Überlistet hade under ett par år sett mer ödeläggelse och död än någonsin tidigare. Många av hans kamrater hade dödats eller skadats under kriget. Han fick själv sparken från sitt arbete på ett stålverk i Ruhrområdet när fabriken lades ned.

Han började hata kriget mer och mer, och allt det som han ansåg hade skapat det: industrialisterna, judarna, amerikanerna och kapitalisterna...

Han var ingen dålig person. Han var precis som folk är i allmänhet. Han sågs som en vanlig, hederlig man. Så varför, frågade han sig, hade han och hans familj drivits till dessa fruktansvärda levnadsvillkor?

En vacker dag, just när Überlistet var på väg till arbetsförmedlingen för att söka jobb, såg han en annons om ett möte med ordföranden för den nationella naturskyddsföreningen. Überlistet tänkte tillbaka på sina erfarenheter från alla fruktansvärda krigsmaskiner, förstörelsen, de smutsiga stålfabrikerna, oljudet, slitet...

Ledaren för Tysklands nationella miljörörelse talade i tre timmar inför en skara män om harmonin mellan människan och naturen, om miljöförstörelsen som förorsakats av de orena människor som lever på vår mark, framför allt de judiska kapitalister och amerikanska industrialister som vanärat Tyskland och är skyldiga till att landet förlorat sin identitet och sitt ursprung i naturen.

Historien om Hans Überlistet, här berättad av LPACTV, har en hel del att lära oss i dag:

(Källa: LPACTV)

Snart skulle denna miljörörelses idéer bli landets officiella politik. År 1935 införde nazisterna det tyska rikets naturskyddslagar, de mest långtgående naturskyddslagar som någonsin stiftats. Skogsbruksminister Hermann Göring fick därigenom möjlighet att ta områden under statlig kontroll för att skydda djur och natur. Lagen sågs som det perfekta skyddet för harmonin mellan människan och naturen, och Göring blev snabbt hyllad som hjälte av miljövännerna.

Läs mer i miljöpartiets valmanifest för EU-valet, som arbetats fram tillsammans med andra europeiska gröna partier.