En samling dårar i London

Nu samlas en massa dårar i Storbritanniens huvudstad London för att knappt komma överens om något på G20-toppmötet - förutom det faktum att alla hysteriskt vägrar att behandla det faktiska sammanbrottet av det internationella finanssystemet. Detta är det första internationella toppmöte där slutkommunikén inte var klar när mötet öppnades.

En fransk politiker, Jacques Attali beskrev passande G20-mötet som ett "AA-möte i en vinstuga". De viktigaste angelägenheterna som borde diskuteras, som värdepapperisering och finansderivat, verksamheten som orsakade krisen, kommer inte att diskuteras, anmärkte Attali,

LaRouches ungdomsrörelse i Tyskland refererar till G20 som "Gipfel der Unverschämtheit" (anspelning på Gipfel som både betyder "toppmöte" och "höjd", dvs "Höjden av oförskämdhet").

Namnkunniga dårar närvarande innefattar Japans premiärminister Taro Aso, som försökte ge sina kollegor en lektion i "hara-kiri genom hyperinflation". Aso underströk att Tyskland helt enkelt inte förstår saker som "quantitative easing" (lätta på trycket) lika bra som Japan. Asos agerande är mer löjeväckande än upprörande då det kommer från att land vars penningpressmissbruk är legendariskt och från en premiärminister vars popularitet är mindre än en tredjedel.

Detta faktum hindrade inte Aso från att säga följande till Financial Times: "På det stora hela har Japan, i jämförelse med USA och europeiska länder, egentligen inte lidit några allvarliga finansiella skador. Så i försöken att ta itu med de angelägenheter G20 måste behandla tror jag Japan måste ta täten i diskussionen om proaktiva åtgätrder ... Pga vår erfarenhet de gångna 15 åren vet vi vad som är nödvändigt, medan länder som USA och europeiska länder kanske står inför en sådan situation för första gången. Jag tror det finns länder som förstår vikten av budgetmobilisering och andra som inte gör det - vilket jag tror är anledningen till att Tyskland har den uppfattning de har".

Tysklands finansminister Peer Steinbrück antydde emellertid landets ovilja att begå hara-kiri, åtminstone på det sättet, med kommentaren att "avregleringar och mycket billiga pengar bär ansvaret för det vi nu står inför".

Frankrikes president Nicolas Sarkozy hotade å sin sida att lämna mötet om inte förslaget på en slutkommuniké ändras och innefattar ett starkare upprop till finansregleringar - någonting Londons finansdistrikt är livrädda för. Av inrikespolitiska anledningar måste Sarko komma tillbaka från London med någon slags politisk skalp - som en överenskommelse om grundläggande regleringar. Sarko sa till media, att "under rådande omständigheter uppfyller slutkommunikén varken Tysklands eller Frankrikes förväntningar".