Rysk expert: G20-mötet i London floppar som 1933

Melor Sturua, som under Sovjet-tiden under lång tid var kolumnist på dagstidningen Izvestija och fortfarande är det i dag, har bidragit med värdefulla insikter om hur katastrofalt denna veckas G20-toppmöte i London kommer att misslyckas. I finansdelen av Izvestija observerade Sturua den 31 mars följande:

"Det är värt att inleda med lite symbolik. London år 2009 är inte det bästa stället att hålla ett ekonomiskt toppmöte. Senast ett toppmöte hölls här var 1933. Då härjade också kris härjade i världen. En annan premiärminister från labourpartiet, Ramsay MacDonald, bodde på 10 Downing Street, medan den nye demokratiske presidenten Franklin Roosevelt just hade flyttat in i Vita huset. Toppmötet blev ett misslyckande. Roosevelt, som inte kom till London, sprängde det genom en 'fjärrstyrd detonation', med sitt meddelande som slog ned som en bomb."

Det verkar som att det behövdes en riktig veteran som Sturua (född 1928) för att peka på precedensfallet 1933, som i övrigt nyligen har betonats av LaRoucherörelsens ledare i deras upprop den 16 mars för att avlägsna brittiska utrikesministeriets lord Mark Malloch-Brown från G20-mötet: "Franklin Delano Roosevelt, som kämpade emot depressionens katastrofer som förorsakats av vad han korrekt uppfattade som brittiskt finanskapital, bojkottade år 1933 världskonferensen i London, där stadens finansmän räknade med att få amerikanska dollar för att rädda deras banker. Om G20-gruppens ledare vill fortskrida med en verklig reform av systemet, borde de lyda rådet att 'gå och fiska', som Roosevelt gjorde, eller företrädesvis anordna ett annat möte där en verklig reform kan arbetas fram."

Sturua visade också kontrasten mellan denna veckas tilldragelse och Bretton Woods-konferensen 1944. Roosevelt, liksom Churchill, åkte till Bretton Woods till tonerna av segerrika saluter från andra världskriget. "Dagens duett med Obama och Brown ... för sina diskussioner ackompanjerade av sprickande bubblor: banker som går i konkurs på Wall Street och i [Londons] city, för att inte tala om andra finanscentran. Denna situation måste av nödvändighet bli huvudämnet för toppmötet i London."

Sturua anmärkte vidare att varken de som lägger tonvikten på "stimulans" eller de som vill betona "regleringar" har lagt fram någon verkningsfull dagordning.


Franklin Roosevelt och Winston Churchill