Senator Dorgan kräver ny Pecorakommission

Senator Byron Dorgan (demokrat från North Dakota) satte i går fart på den sömniga budgetdebatten med ett tal i den amerikanska senaten, där han sade att finanskollapsen kräver att diskussionen inte bara ska handla om budget. Han sade att han var en av endast åtta senatorer som 1999 röstade emot upphävandet av Glass-Steagall-lagen, som fram tills dess hade utgjort en skiljelinje mellan affärsbanker och investmentbanker. Vid den tiden varnade han för att resultatet skulle bli att skattebetalarna skulle tvingas betala kraschen av det derivatstinna banksystemet, och han fick rätt.

Dorgan hänvisade till en ledare i söndagens New York Times, där man manade till en djupgående utredning av kollapsen och räddningspaketen, antingen genom en ny Pecorakommission eller något i stil med Watergate-utfrågningarna. Han sade att vi behöver Pecora nu, och höll till och med upp ett foto av Ferdinand Pecora, som ledde Roosevelts och kongressens utredning om Wall Streets "banksters". Dorgan uppmanade senaten att skapa en permanent utredningskommitté och en oberoende kommission som Pecorakommissionen. Han krävde att avskaffade delar av Glass-Steagall-lagen åter ska tas i bruk -- i linje med det förslag om att återinstifta Glass-Steagall-lagen som han lagt fram tillsammans med den f.d. presidentkandidaten John McCain (republikan från Arizona).

Han rasade mot Washington Post för att de publicerat en "nyhetsartikel" där det hävdades att hedgefonder inte har något att göra med kollapsen av systemet. "Hur vet de det?" dundrade Dorgan och fortsatte med att anklaga de svin som har hand om hedgefonderna för att samla miljarder på hög mitt under det sammanbrott som de och andra svin har orsakat. Han berättade detaljerat om flera av bankirernas senaste svindlerier och fortsatte fram till till de värdelösa räddningsaktionerna av svarta hål.

Dorgan avslutade genom att minnas hur Ray Charles sjöng "America the Beautiful" med dess "amber waves of grain"... Ray Charles kunde inte se något av detta eftersom han var blind, vilket påminner oss om att Amerika är en idé, och vår idé är att vi kan lyckas med vad som helst, stora saker, om vi går in för det och samlas kring det. Den nuvarande stora krisen kräver inte små steg, utan stora handlingar förankrade i verkligheten, och detta måste vi nu göra som nation.

LaRoucherörelsens kampanj för en ny Pecorakommission:
larouche.se/pecora