Saab-BAE krossade ANC

Sydafrikas ärkebiskop Desmond Tutu anklagade Sverige för att ha svikit sin vänskap till Sydafrika när Saab-BAE mutade sig till avtalet att sälja 28 JAS-Gripenplan och 24 brittiska Hawk skolflygplan. Sverige agerade hänsynslöst, sa Tutu i SVT och krävde att hela avtalet rivs upp. Effekten av mutorna har varit förödande för det av Sverige så länge stödda och hyllade ANC. Nelson Mandelas efterträdare Thabo Mbeki har avsatts  under förnedrande omständigheter och tvingats lämna presidentposten, ANC har splittrats och dess nuvarande ledare Zuma går till val i en storm av anklagelser för att ha mottagit de svenska mutorna.

Det kan bli verkligt dyrt för svenska staten om avtalet rivs upp, eftersom den svenska Exportkreditnämnden (EKN) har givit garantier till den gigantiska vapenaffären.

Nya uppgifter som kommit fram i Sydafrikas högsta domstol visar att Sanip, ett helägt dotterbolag till Saab med uppgift att sköta de i mutsammanhang beryktade motköpsaffärerna, har gjort betalningar till den närmaste mannen till försvarsminister Joe Modise. Brittiska Exportkreditmyndigheten har i sina ansökningshandlingar från BAE-Saab uppgifter som visar att 1,9 miljarder kronor betalats ut via agenter, pengar som överförts via skatteparadis på ett fördolt sätt.

Saab försöker lägga skulden på BAE. Statsminister Reinfeldt och handelsminister Björling menar att Sydafrika borde ta itu med fallet eftersom mutorna skulle betalats ut där. I stället borde regeringen se till att åklagaren Krister wan der Kwast får allt stöd för att reda upp byken här, speciellt eftersom svenska myndigheter så aktivt bidrog till affären och att det finns uppgifter om att EKN kände till Saab användning av agenter.

Även om det kostar, måste Sverige rentvå sig från denna typ av sabotage mot viktiga länders politiska strukturer speciellt eftersom Sverige så katastrofalt bidragit till att förstöra även det indiska kongresspartiet och dess ledare i familjen Gandhi. Boforsmutorna fällde Rajiv Gandhi, men dessutom var Sverige också ansvarig för att dessförinnan ha bidragit till att driva hans mor Indira Gandhi från makten. Hon fälldes för att bl.a. transistoradioapparater delades ut till urfattiga indiska kvinnor och män för att de skulle låta sterilisera sig, i en kampanj för att begränsa den indiska befolkningen finansierad av svenska SIDA. På detta sätt har det lilla Sverige kunnat skada två stora och vänskapligt sinnade länder genom hycklande bistånd och vapenaffärer. Sverige måste gå till botten med dessa skandaler och utreda varför Sverige låter lura sig in i denna avskvärda politik genom sitt samarbete med BAE och Storbritannien.