Bryt lögnen att ingen förutsåg krisen

Ständigt pumpar media ut att ingen förutsåg den finansiella krisen. Nu hävdar även en officiellt rapport av fyra ekonomer på amerikanska centralbanken Federal Reserve samma sak. Ett viktigt undantag till dessa lögner är artikeln av den f.d. regeringsrådgivaren Massimo Pini i januarinumret av den italienska tidskriften Area, där han skriver att den ende ekonomen som verkligen förutsåg krisen är Lyndon LaRouche.

Finanskrisen har fått många att idka självkritik, skriver Pini. Några försöker bättra på sin image genom att säga att de i alla fall haft någon form av kontakt med Lyndon LaRouche, "den ende ekonomen som verkligen förutsåg katastrofen, i många många skriverier, publicerade när ingen annan anade den."

Problemet är, skriver Pini, att "de som erkänner att de gjorde allting fel nu är beredda att köra en ny omgång där man, så fort problemen är fixade, går tillbaka till samma mekanism som förut". ECB, Federal Reserve och Bank of England, och till och med den schweiziska centralbanken, trycker "många miljarder dollar, euro, pund och francs som, om de inte sugs upp igen av dem som gett ut dem, kommer att döma västländernas befolkningar till hyperinflation om cirka ett år."

Man kan inte bara ge ut pengar för att stoppa i hålen som skapats av girigheten hos dem som bara expanderat långivningen, skriver Pini. "Det måste vara den politiska makten som bestämmer hur pengarna ska användas, så att det återskapas ett reellt samband mellan arbete och rikedom."