Vad handlar Madoff-affären om?

Avslöjandena om hur förre Nasdaq-chefen Bernard Madoff (uttalas "Mejdoff") förskingrat 50 miljarder dollar, i något som han själv beskriver som "ett gigantiskt pyramidspel", skakar nu världen.

På listan över Madoffs kunder återfinns några av de viktigaste finanshusen och de största bankerna i världen. LaRoucherörelsens experter är ärligt talat tveksamma till att denna samling personer, som själva specialiserat sig på att blåsa folk på pengar, verkligen är sådana offer som det på många håll framställts som. Det råder inga tvivel om att fonden var bankrutt och att den var ett pyramidspel, eftersom detta är just det som kännetecknar hela finanssystemet som sådant -- särskilt derivatmarknaden -- och de stora bankerna, hedgefonderna och spekulanterna.

När man går igenom listan över Madoffs klienter, så hittar man några namn som är särskilt iögonfallande. På listan finns några av världens största banker, bl.a. HSBC, Royal Bank of Scotland, Banco Santander, BNP Paribas, Mitsubishi UFJ och UniCredit; några inflytelserika och hemlighetsfulla schweiziska banker, som Union Bancaire Privee, Mirabaud & Cie., Notz Stucki & Cie. och Bancque Benedict Hentsch; och några stora hedgefonder, som Man Group och Bramdean. I Sverige är Nordea och kanske flera storbanker inblandade.

Denna skandal äger rum vid en tidpunkt då hela finanssystemet håller på att likvideras och de olika hyenorna bland marknadens aktörer desperat slåss mot varandra för överlevnad -- en kamp där de starkare äter upp de svagare. Det finns goda grunder att misstänka att Madoff-affären i sig är tänkt att fungera som mörkläggning av någonting ännu värre.

Vad det än handlar om, tjänar denna affär som ännu en påminnelse om att finanssystemet självt är korrupt, ett system där spekulationen inte bara fått härja okontrollerat, utan t.o.m. aktivt drivits på av dem som hade i uppgift att skydda allmänheten. Detta system är bortom räddning och måste läggas ned.


Charles Ponzi var upphovsmannen till ett gigantiskt pyramidspel, s.k. "Ponzi Scheme", som kollapsade 1920.