Blir Schweiz nästa Island?

Schweiz börjar nu se ut som Island, skrev Bloomberg den 2 december. Även om situationen i Schweiz inte är lika allvarlig som Islands, kan man inte blunda för likheterna.

Landets två ledande banker, UBS (Union Bank of Switzerland) och Credit Suisse, har tillgångar som motsvarar sju gånger landets BNP. Det ser värst ut för UBS. Nyligen gav den schweiziska riksbanken garantier på motsvarande 480 miljarder kronor som ska täcka UBS' giftiga avfall av värdelösa värdepapper. De schweiziska bankernas sekretess och landets status som skatteparadis, särskilt för tyska skattesmitare, står nu på spel. Den schweiziska ekonomin förväntas krympa med 0,2 procent.

Artikeln i Bloomberg citerar Michael Baer, arvingen i den familj som äger Bank Julius Baer, som varnar för att Schweiz inte är immunt mot krisen: "Jag tror att vi kommer att röra oss i riktning mot mer protektionism. Om krisen fortsätter längre och realekonomin kyls av ytterligare, kommer vi snart att se sociala problem, strejker och oroligheter", varnade han.

På tal om Island, så rapporterade AP i går att hundratals isländska demonstranter bröt sig in genom entrén på den isländska riksbanken, kastade ägg och färg och krävde att ordföranden David Oddsson avgår. Demonstranterna hade brutit sig ut ur en större, fredlig demonstration som organiserats av oppositionen och fackföreningarna på landets nationaldag.