Citigroup: Ett fall av brittisk finansiell krigföring

I söndags (23.11) gick amerikanska staten in för att rädda Citigroup Inc. De beslutade att ge banken en kapitalinjektion på 20 miljarder dollar (ca 170 mdr kr) och garantera 306 miljarder (2580 mdr kr) i värdepapper, lån och åtaganden uppbackade av fastigheter och andra tillgångar. Banken tänker själv betala de första förlorade 29 miljarderna samt tio procent av kommande förluster och staten de återstående nittio. Amerikanska centralbanken täcker förluster över 15 mdr med non-recourse-lån.

För detta betalar banken 7 mdr dollar i preferensaktier.

Det råder inga tvivel om att Citigroup verkligen behöver pengarna, men det gör även alla deras kamrater. Den mer intressanta aspekten här är, att Citigroup, det amerikanska flaggskeppet i bankvärlden internationellt, blivit måltavla för britterna som vill göra sig av med sin rival.

Väsentliga fakta är följande:

  • Alla stora internationella banker är hopplöst i konkurs med hundratals biljoner dollar i värdelösa tillgångar och biljarder i otillgängliga vad med derivatinstrument. Illusionen av solvens hos nämnda banker är inget annat än bokföringstrick. Citigroup är inte mer i konkurs än J.P. Morgan Chase, Bank of America, HSBC eller Royal Bank of Scotland. Att just en bank hängs ut, vilket görs med Citi, är därför politiskt motiverat.
  • Citi är det amerikanska flaggskeppet i internationella bankvärlden med verksamhet i fler länder än någon annan bank i världen. De opererar i 106 länder, jämfört med 85 för HSBC, brittiska imperiets flaggskepp. I Sverige känner vi dem som Citibank.  Bankens främsta rival i USA, JP Morgan Chase, har varit brittisk sedan dess grundande (J.P. Morgan & Co började som londonbanken J.S. Morgans amerikanska gren). Allt som försvagar Citi gynnar britternas ställning.
  • Räddningen av Citi föranleddes av att aktien föll 50 procents förra veckan, som följd av ett av britterna organiserat börskrig. Attacken började för ett år sedan med att Canadian Imperial Bank of Commerces analytiker Meredith Whitney släppt en rapport, som påstod att Citi stod inför miljardförluster och borde styckas upp i delbolag. Rapporten blåstes upp stort i Rupert Murdochs Wall Street Journal vilket gav en täckmantel för britternas första attack mot banken. Sedan satte HSBC press på dem genaom att ta tillbaka 45 mdr i SIVar till HSBC:s egen balansräkning och därmed kasta ljus över Citis omfattande sårbarhet i SIVar. Pressen ledde till att bankens vd Charles Prince avgick. Det senaste draget var ett försök av Plunge Protection Team att rädda dem genom att låta dem köpa insättarbasen och utvalda tillgångar i Wachovia; man slöt ett avtal men plötsligt hoppade Wells Fargo in och köpte Wachovia. Följden blev förnyad ryktesspridning av Wall Street Journal och andra, att Citi inte skulle överleva. En klassisk brittisk operation.

Slutpoängen är att räddningen av banken inte kommer att fungera, vilket inte räddningsaktionerna i allmänhet kommer att göra, av samma anledningar som larouche.se återupprepat förklarat. Enda sättet att rädda dem vore att sätta den och resten av systemet i konkurs, skriva av de dåliga tillgångarna och åter öppna det som en strikt reglerad institution som sysslar med traditionell bankverksamhet - inga fler derivatinstrument eller annan spekulation. Allt annat är slöseri med tid och pengar.