Indien på väg till månen

Idag, den 22 oktober 2008, gick startskottet för Indiens första månprojekt, då månfarkosten Chandrayaan-1 sköts upp. Den beräknas gå in i omloppsbana runt månen om 17 dagar. Den indiska rymdfarkosten kommer att göra Japans Selene och Kinas Chang'e sällskap -- dessa två befinner sig redan i bana runt månen.

Chandrayaan ("månfarkost" på hindi) bär med sig elva mätinstrument (bidrag har lämnats av USA, Bulgarien, Tyskland, Storbritannien och Sverige) och kommer att studera fördelningen av grundämnen och mineraler på månen; detta genom den innovativa metoden att mäta skillnader i reflexionsgrad från solstrålning som utgår från material på månen. Man kommer dessutom att titta på hur instabila ämnen och molekyler, såsom vatten, under dagen transporteras till polerna från den solbelysta varma månytan. Vetenskapsmännen tänker skapa en digital, topografisk karta med hög resolution för att bättre kunna välja ut potentiella landningsställen för framtida månprojekt. Med hjälp av mineralspektroskopi kommer man att mäta nära infraröda signaler från månens yta, data som aldrig tidigare samlats in. Egenskaper för det som döljs under ytan kommer att kartläggas med hjälp av en särskild sorts radar.

Trots att både USA och Sovjetunionen under 1960- och 1970-talen gjorde intensiva studier av månen, är förståelsen av planeten Mars numera mer detaljerad än för månen.

Indien planerar att följa upp detta månprojekt; i november 2007 kom Indien och Ryssland överens om samarbetsprojektet Chandrayaan-2. Amerikanska NASA har också visat intresse för att bidra till projektet. Det indiska rymdforskningsinstitutet ISRO hoppas att nästa projekt ska kunna inkludera en månbil, tillhandahållen av Ryssland. Man överväger även ett ännu mer utmanande projekt, Chandrayaan-3.


Denna bild (ett montage) kan snart bli verklighet!