Riv upp Kyoto-protokollet!

Två ledare för italienska och tyska industrimannaförbund, Emma Marcegaglia och Jürgen Thumann, krävde i ett gemensamt brev till sina respektive regeringschefer i fredags (10.10), att det galna Kyoto-protokollet rivs upp eller åtminstone skjuts upp, för att rädda nationella industrin från kollaps. Risken för recession med allvarliga konsekvenser för ekonomisk tillväxt och sysselsättning är särskilt hög nu, står i brevet, enligt Corriere della Sera. Kostnaderna för europeiska företag för Kyoto-protokollet är runt 180 mdr euro och 23-27 mdr euro enbart för italienska företag, skriver Marcegaglia.

Tidningen Il Sole 24 Ore rapporterar, att Italiens industriminister Claudio Scajola härmat Berlin-initiativet vid EU:s energimöte där han fastslagit att finanskrisen gjort EU:s miljöregler omoderna. Energiminister Stefania Prestidiacomo höll med Scajola, att diskussionen om klimat-energi-programmet framstår som groteskt med tanke på det globala ekonomiska läget. En annan positiv signal från mötet var, att "anti-gazprom"-klausulen misslyckats: det står varje stat fritt att förhandla med vilket annat land som helst, såvida "europeiska intressen" skyddas.

I måndagens (13.10) Svenska Dagbladet uppmanar också 7 artikelförfattare från Stockholmsinitiativet, varav en docent och en professor, att "inte tro på klimatprofeten Gore" som i dagarna besöker Stockholm. Artikeln avslöjar IPCC:s lögner och varnar för farorna med att förtrycka koldioxidutsläpp. "Svensk välfärd och industri har redan skadats av klimatpropagandan. Flera elintensiva industrier är redan på fallrepet, många har redan fallit", skriver Stockholmsinitiativet och avslutar med att vilja "förpassa klimathysterin till historiens skräphög".