Fredagen den 13:e på börserna?

Lyndon LaRouche betonade att massakern på världens aktiemarknader på fredagen för honom inte kom oväntat, eftersom den 10 oktober, särskilt när det är på en fredag, är ett speciellt datum i den amerikanska finanscykeln. Det är slutet för det gångna räkenskapsåret, vilket betyder att en hel del skräp som folk har försökt smussla undan tvingas fram.

LaRouche menade att en avgörande förändring i systemets dynamik har skett som en följd av fredagens utveckling.

Frågan om kreativitet är nyckeln till att kunna hantera krisen på ett kompetent vis. Alla andra angreppssätt bör betecknas som ett slöseri med tid. Vi står nu på randen till ett nytt system, ett nytt fasrum.

En huvudfråga är problemet med derivat. Dessa är ingenting annat än spelskulder som inte har någon relevans för världsekonomin -- spelskulder som skapats på en skum bakgata. Derivat för flera biljarder dollar måste helt enkelt skrivas av som rena spelskulder.

Fredagens händelser kunde summeras såhär:

• Japanska Nikkei föll med 9,6 procent.

• Frankrikes CAC föll 7,76 procent.

• Tyska DAX föll 7,08 procent.

• Den spanska marknaden föll 9,23 procent.

• Indiens aktiemarknad föll med 10%.

• Brasilien sjönk med 10% innan handeln stoppades. När den återupptogs fortsatte börsen att falla, men inte lika snabbt.

• Det två dagar långa stoppet för handeln i Indonesien förlängdes till en tredje dag.

• I Ryssland fördröjdes öppnandet av marknaden.

• I Island har handeln på aktiemarknaden stoppats till den 13 oktober.

• Handeln stoppades i Österrike.

• I USA föll Dow Jones med över 600 punkter vid öppnandet till under 8000, studsade omedelbart tillbaka, föll sedan nästan 500 punkter, bara för att magiskt klättra upp till plus 283 och sedan falla till minus 128 i slutet.