"Räddningspaket fungerar inte!"

Ekonomen Ulf Sandmark skriver i en debattartikel på larouche.se den 8 oktober ("Varför det amerikanska räddningspaketet till bankerna inte fungerar") att de krispaket som nu lanseras på löpande band (oavsett om presentatörerna heter Ben Bernanke, George W Bush, Henry Paulson, Gordon Brown, Anders Borg eller Stefan Ingves) inte kan rädda banksystemet. Utdrag ur artikeln:

"Den största lögnen med det 'räddningspaket' som Bushregeringen tvingat igenom är att det är tillräckligt. Ännu har knappast förlusterna inom derivatmarknaden flutit upp till ytan. Derivatbubblan är mer än tusen gånger större än det 800 miljarder dollar stora paketet. Det betyder att en promilles förlust i derivatbubblan skulle kräva ett nytt lika stort paket. Jacques Attali, f.d. chef för Europeiska Centralbanken (ECB), nämnde häromdagen att av världens totala finansmarknad på 2.000 tusen miljarder dollar, är derivatmarknaden på 1.406 tusen miljarder dollar! Jämfört med världens totala BNP på 50 tusen miljarder dollar är vi alla värre ute än Island, som 'bara' hade en finansmarknad på tio gånger BNP. Förtroendekrisen mellan bankerna kommer aldrig att lösas så länge bankerna har delar av denna gigantiska bubbla kvar i sin bokföring. Så länge paketet inte separerar bort de delar av finanssystemet, som inte går att rädda, från de som måste räddas, kan det inte fungera."

"Det gigantiska paketet, liksom annan ännu större påspädning av likviditet från Federal Reserve och olika centralbanker, ökar penningmängden samtidigt som den reala ekonomin inte ökas, utan minskas. Resultatet blir en hyperinflation, som kommer att slå sönder dollarn och skapa kaos i världshandeln."

"Riksgäldschefen Bo Lundgren skyndade till USA för att bidra med ännu mer lögner till paketet. Wall Street bjöd in honom för att säga att Securum gav svenska staten tillbaka pengarna för bankstödet, samtidigt som Sverige knappt hämtat sig från den katastrof bankstödet blev för hela den svenska ekonomin. Lundgren och svenska ministrar ljög om Securum, trots att de borde veta att Wall Street och andra internationella finanscentran har intresse av att inte bara USA, utan att också Sverige, och liksom andra länder, antar stora 'bankräddningspaket' för att se till att utländska långivare (Wall Street m.m.) till de svenska bankerna får sina pengar."

Gå vidare till artikeln