Islands banker imploderar

Islands banksektor håller på att implodera och kan ta hela landet med sig i fallet. Enligt vad som rapporteras i pressen har Island sammanställt en räddningsplan för bankerna, men där ingår inte mycket mer än motsvarande 6 miljarder svenska kronor för att rädda Glitnir-banken. Den isländska aktiemarknaden befinner sig på sin lägsta nivå på fyra år, och den isländska kronan föll med 27% mot dollarn denna vecka. Eftersom 80% av Islands banksektor opererar utomlands, särskilt i Storbritannien och Skandinavien, kan dess kollaps få stora konsekvenser.

Enligt brittiska Daily Telegraph handlar den stora frågan om hur det ska gå för Kaupthing och Landsbanki, landets två största banker som tillsammans har tillgångar på ungefär 800 miljarder SEK. Detta är åtta gånger så mycket som Islands BNP. Även om regeringen hävdar att bankerna är utom fara, kom det en hastig ökning av kostnaden för att försäkra mot att Kaupthing ställer in betalningarna på sina skulder. I London, där Kaupthing har 700 anställda, får klienterna höra att de antingen får punga ut mer eller sälja.

Listan är lång på de tjänstemän i Londons city, bl.a. fastighetsspekulanter och de som sysslar med lånefinansierade förvärv, som använder sig av isländska banker. Många av dessa bankers investeringar är i den brittiska fastighetsmarkaden, som nu kollapsar, och varuhus på High Street, vars försäljningssiffror också dalar.

Bank- och tjänstesektorn står för lejonparten av Islands BNP. Landet har endast 300 000 invånare. Trots att så mycket som 75% av dess fysiska export kommer från fisket, svarar detta endast för 15% av landets BNP.