Paulsons "räddningspaket" besegrat

Den hyperinflationistiska planen att försöka rädda finanssystemet genom att med skattebetalarnas pengar lösa ut de bankrutta bankerna, besegrades på måndagen i kongressen med 228 röster mot 205. Washington befinner sig nu i kaos. Wall Street var sedan tidigare kaotiskt, men är det nu mer än någonsin.

Ledarna i representanthuset höll på i 40 minuter med att försöka tvinga de oliktänkande till att byta sida, utan resultat. Det råder dock ingen tvekan om att det lär vara gott om böner, hot och erbjudanden om mutor, i förhoppning om att "räddningsplanen" ska godkännas vid nästa omröstning.

På måndagen gick även Wachovia, USA:s fjärde största bank, praktiskt taget under, när FDIC lät den tas över av Citigroup. Citigroup köper upp bankfunktionen, inklusive insättningar, i Wachovia. På samma sätt som när Washington Mutual kollapsade förra veckan, utformades affären på ett sådant sätt att FDIC slapp ta över driften av banken.

Även i Europa fallerar banker på löpande bank. Regeringarna i Belgien, Nederländerna och Luxemburg meddelade att man delvis förstatligar Fortis, en belgisk-holländsk bank i biljondollarklassen. Brittiska staten har tagit över Bradford & Bingley, medan den isländska staten tagit över Glitnir.

Det återstår att se om regeringen Bush, med finansminister Henry Paulson i spetsen, och ledarskapet i kongressen, bl.a. den hårt skruvade talmannen Nancy Pelosi, kan tvinga igenom "räddningspaketet". Det står dock klart att även om det skulle antas, är de 700 miljarder dollar som lagförslaget ställer till förfogande ändå oerhört mycket mindre än de åtskilliga biljoner dollar som skulle krävas. Hursomhelst kollapsar systemet i ökande takt och det finns ingenting som Washington kan göra för att stoppa detta, utom att kalla in LaRouche.

Lyndon LaRouche kommer att gå igenom vad som nu måste göras, i direktsändning från Washington D.C. på onsdag kl 19.00.

Mer om LaRouches webcast


USA:s finansminister Henry Paulson