Kinas tredje bemannade rymdfärd

Den kinesiska rymdfarkosten Shanzhou VII lyfte på torsdagen (25 sept.) kl 21:10 Peking-tid, med tre taikonauter ombord, och markerade därmed Kinas tredje bemannade rymdfärd. Uppskjutningen fungerade prickfritt. En planerad rymdpromenad, av Zhai Zhigang, kommer att äga rum åtminstone ett dygn efter uppskjutningen, för att ge tillräckligt med tid till rymdfararen att anpassa sig till den relativa tyngdlösheten i rymden.

På amerikanskt manér hade kinesiska och utländska journalister bjudits in för att rapportera från uppskjutningen, som direktsändes på flera tv-kanaler. Dessförinnan önskade den amerikanska rymdstyrelsen NASA Kina lycka till och en säker återkomst till jorden för besättningen.

NASA-chefen Mike Griffin talade under NASA:s 50-årsfirande häromkvällen och sade att när Shenzhou VII väl är inne i sin omloppsbana, kommer kineserna "i antal vara överlägsna ryssarna och amerikanerna i rymden" (som befinner sig på den Internationella Rymdstationen). "Jag kommer att jubla för dem och önska dem allt väl", sade Griffin, inte utan en viss längtan. Han sade vidare att firandet av NASA:s 50-årsjubileum också kunnat sammanfalla med firandet av 20-årsdagen av den första landningen på Mars, om vi inte hade dragit oss tillbaka efter Apollo-projektet.

Just för 20 år sedan, 1988, släppte Lyndon LaRouches demokratiska presidentvalskampanj filmen The Woman on Mars om de vetenskapliga, teknologiska och ekonomiska genombrott som krävs för att inom 40 år starta en mänsklig koloni på planeten Mars. Sådana genombrott är nödvändiga för att förbättra levnadsvillkoren för den växande befolkningen på planeten jorden.


Astronauter på Mars