Putin manar till ny internationell finansarkitektur med USA och Europa

På en presskonferens i Sochi, Rysslands sommarhuvudstad, i lördags manade premiärminister Vladimir Putin till en ny internationell finansarkitektur, i stället för räddningsaktioner av den gamla. Putin har där haft diskussioner med sin franske kollega Francois Fillon, rapporterar Itar Tass.

"Vi måste alla fundera på att ändra arkitekturen för internationella finanser och sprida riskerna. Hela världsekonomin får inte hänga på sedelpressen", sa Putin på den avslutande presskonferensen efter mötena. "Det är en mycket allvarligt ärende som bör hanteras på ett lugnt, uppmärksamt och fungerande sätt, utan hast, tillsammans med våra kollegor från Europa och Amerika", sa premiärministern. "Detta ärende bör inte betraktas på ett konfrontationsaktigt vis, utan mycket välvilligt, för att hitta de mest acceptabla sätten för världsekonomins och världsfinansernas utveckling".

Fillon sa att han i dagarna tänker framföra flera initiativ för att ta itu med världsfinanskrisen. Han manade till "transparens" och sa, att båda sidor skulle arbeta på ärendet de kommande två veckorna. "Jag skulle inte säga att vi överlevt krisen", sa Fillon. "Den har haft en enorm inverkan på tillväxten i världen och Europa".