Protest mot nya bankakuten vid Anders Borgs promenad

Se protesten mot Regeringens beslut att via Riksgälden smygvägen införa en ny bankakut.

Anders Borg låter staten låna upp 150 miljarder genom Riksgäldens utgivning av statsskuldväxlar och ökar på så sätt statsskulden med 150 miljarder. Dessa 150 miljarder satsar regeringen i en gigantisk investering i bostadsobligationer, dvs att lösa ut bankers och fonders lån till redan färdigbyggda bostäder. Vilka trängda banker och finansinstitutioner som på det här sättet skall få loss efterlängtade kontanter för sina passiva bostadslån är ännu inte avslöjat. Inte heller när eller om regeringen åter får loss dessa pengar. Denna gigantiska investering kunde regeringen i stället använda för att bygga landet.

De för landet så värdefulla yrkesarbetare och den produktionskapacitet vilka nu är på väg att friställas från Volvo Personvagnar, Saab och bilindustrins underleverantörer skulle kunna sättas tillbaka i full produktion för att bygga järnvägsmateriel om regeringen använder 100 miljarder för att bygga ett nationellt höghastighetstågssystem, speciellt om det inför ny revolutionerande teknik, magnettåg, som kan bli nya produkter för export. Friställda byggarbetare skulle också kunna komma igång igen om regeringen drar igång dessa och andra infrastrukturprojekt.

Järnvägsobligationer eller andra placeringar för att finansiera sådana projekt är minst lika säkra som bostadsobligationer och ger dessutom mångfalt mer statsinkomster både genom att landet sätts i arbete liksom och genom den stimulans ekonomin får av en ny effektivare infrastruktur.

Kan regeringen låna upp 150 miljarder för investeringar i bostadsobligationer, kan regeringen göra det för reala investeringar. Kan regeringen bortse från budgettak och överskottsmål för bankernas skull, kan regeringen göra det genom att sätta av samma summa i en speciell kapitalbudget för infrastrukturinvesteringar.

Att åter skuldsätta landet för en ny bankakut är det sämsta sättet att möta finanskrisen. I bästa fall är det som att lägga 150 miljarder i madrassen, men mer troligt är det som att kasta pengarna  i sjön. Banker, som inte fungerar, behövs inte. De kan förklaras i konkurs och öppnas dagen därpå av en offentlig förvaltare. Skattebetalarnas pengar och nationens valuta skall användas för landets välfärd. Allt annat är landsförräderi!

Se och hör protesten regeringens nya bankakut alldeles i slutet på i Svenska Dagbladets videofilm av Anders Borgs budgetpromenad:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1760181.svd

Se vidare på:

http://larouche.se/nyheter/2008/04/11/finanssystemets-undergang