Tremonti: Det är inte en bank, utan ett system som går under

Italiens ekonomiminister Guilio Tremonti intervjuades på bästa sändningstid i den italienska tv-kanalens RAI:s nyhetsprogram TG1. Han presenterades som mannen som förutsett allvaret med den världsekonomiska krisen i sin bok från 2007, "La paura e la speranza" ("Rädsla och hopp"). Intervjuaren sade att kollapsen av Lehman Brothers nu bekräftar det som står i boken.

"Det är inte en bank, utan ett system, som misslyckats", svarade Tremonti. "Detta är resultatet av det vansinniga beslutet att finansiera globaliseringen genom skulder. De producerade i Kina och köpte i USA med hjälp av skulder. Sedan föll korthuset samman. Systemet med övervakning och inspektion har misslyckats, men bankerna tar hem stora checkar, inspektörerna kommer för att läxa upp oss och de fattiga är förlorarna."

"Vi har en värld utan regler, med idén att man kan producera utan att arbeta. Vi måste sätta upp nya regler, och reglerna skapas inte av de styrda. Regler skapas av regeringar och myndigheter. Vi måste förbjuda vissa kontrakt, förbjuda att man flyttar till vissa skatteparadis, förbjuda fusk med balansräkningar, vilket inträffade under denna period."

Tremonti upprepade sedan sin avsikt att föreslå ett nytt regelsystem, som han har kallat "en ny Bretton Woods-konferens", när Italien övertar ordförandeskapet för G8-toppmötet, med början i januari 2009. "Jag tror att G8, under italienskt ordförandeskap, kommer att ställa upp nya regler", sade Tremonti.


Giulio Tremonti, här under en paneldiskussion tillsammans med Lyndon LaRouche i Rom i juni 2007