LaRouche: "Jag hade rätt och ni hade fel"

LaRouche om finanskraschen:
Jag hade rätt och ni hade fel -- men ni ska få en chans till

Den amerikanske statsmannen Lyndon LaRouche talade på måndagen (15 sept.) rättframt om betydelsen av helgens utvecklingar på finansfronten, bl.a. konkursen för den sedan länge döda investeringsbanken Lehman Brothers, uppköpet av den drunknande Merrill Lynch av den lika desperata Bank of America, och den allt längre listan med finansiella lik -- som AIG, Washington Mutual m.fl. -- som köar till bårhuset.

"Det viktigaste här", sade LaRouche, "är frågan om vem som bär skulden. Detta var oundvikligt. Varför gjordes ingenting för att förhindra det? Det var oundvikligt. Vi varnade för det. Varför gjordes ingenting? Vi varnade för att allt detta höll på att hända, redan på vår internationella internetkonferens i juli 2007. Och vi definierade vilka åtgärder som borde vidtas hela vägen igenom. Varför gjordes det ingenting?"

"Alla de nuvarande planerna på räddningsaktioner som kommer från amerikanska Federal Reserve och finansdepartementet, och andra idioter, är helt och hållet nonsens. De måste vidta de åtgärder som jag har specificerat, på momangen -- vilket betyder att frysa absolut allt, ha ett konkursförfarande med reorganisering, och omedelbart gå till verket för att kalla tillbaka kongressen. Och instruera kongressen att anta mina lagförslag nu, till att börja med Homeowners and Bank Protection Act (HBPA), eller annars."

"Nu är tiden inne för att slå till, för om vi inte slår till fort kommer det inte finnas någon amerikansk eller annan ekonomi kvar."

LaRouche vände sig till alla de politiker, förståsigpåare, s.k. ekonomer och vanliga medborgare som förkastat hans varningar och råd. "Vad gjorde du åt det? Vad var din ståndpunkt? Vad var din uppskattning? Vilken rätt har du att ge råd till någon om vad de ska göra nu, på basis av ditt förflutna som prognosmakare, givet ditt politiska omdöme? Hur står det till med ditt politiska omdöme? Litar du på det, efter det du gjort?"

En sista chans

LaRouche hänvisade sedan till sin planerade internationella webcast från Washington D.C. den 1 oktober. "Nu ska du få en chans till. Vi kommer att försöka göra någonting för att rädda situationen. "Tänker du lyssna på mig den här gången? Tänker du till slut lyssna, och höra vad du måste göra? För om inte, så kommer du att få en riktigt Mörk Tid, för lång tid framöver."

LaRouche kommenterade president George Bush och finansminister Henry Paulsons prestationer: "Vi måste få den här presidenten under kontroll; han är fullständigt inkompetent. Vi tror inte att detta endast är finansministerns fel; vi tror att fick direkta order från sin president."

LaRouche förklarade vidare: "Bankerna och finansinstitutionerna är sjuka allihop, men vi måste börja minimera vad vi försöker lösa ut i detta ögonblick. Vi kan inte oändligt belasta USA:s framtid. Därför måste vi noga överväga vad vi ska börja rädda, så som jag sade tidigare. Detta är en fråga om prioritet. Nu börjar prioriteringarna. Frågan är: vem har vi råd att låta rädda? Jag har redan ställt upp kriterierna i mitt förslag att upprätta en tvåskiktad ränte- och kreditpolitik."

"Detta kallas konkursreorganisering, att låta något gå i konkurs i syfte att rädda ekonomin. Men det gäng som för närvarande har kontrollen skulle inte göra det. De skulle kunna tänka sig att offra sytemet bara för att slippa låta sina vänner gå i konkurs."

"Som det ser ut i dag, med dagens utvecklingar, har vi nu sektorer av det federala systemet, eller bankirer, centralbankirer, som kommer att vara öppna för förändring; för de har redan talat om det. Dagens händelser kan den här gången inte ses som tidpunkten för att välja alternativet eller pröva en ny idé; detta är tidputnken för att pröva den idé som de tidigare avvisat. Det finns många som inte avvisade den helt, men som förmåddes att avvisa den, och de kommer nu att triumfartat komma tillbaka och säga: 'OK, vi hade rätt.' Och den som är värd någonting är den som, med en viss ärlighet, kan säga: 'Vi hade rätt och ni hade fel.' Det är inte värt att lyssna på någon annan."

"Till exempel är det bara idioter som lyssnar på Alan Greenspan nuförtiden. Vill ni lyssna på honom, och andra som honom? Ni har redan lyssnat alldeles för mycket på honom, eller hur? Om ni inte hade lyssnat på honom, skulle vi inte stå i denna röra! Tänker du upprepa samma dumheter ännu en gång? Tänker du lyssna på dessa tokstollar igen?"

LaRouche avslutade: "OK, nu när det har bevisats att ni hade fel, behöver jag inte ta någon mer skit från er. Nu lyssnar ni på mig och bättrar er!"

Lyndon LaRouche kommer att hålla en internationell webcast från Washington D.C. den 1 oktober 2008 med början kl 19 (svensk tid). Den kommer att sändas direkt över nätet på engelska, med simultantolkning till spanska, tyska, italienska, franska och -- för första gången -- även ryska. Länkar kommer att finnas tillgängliga på www.larouche.se.