Döda banker öppnar spermabank

Tio internationella banker har enats om att skapa en fond med 70 miljarder dollar, varifrån de ska kunna låna pengar i kristider. Bankerna kom även överens om att ha ett "gemensamt åtagande" att fortsätta att handla med varandra, och att tillsammans arbeta för att ta reda på röran efter Lehman Brothers' konkurs.

Enligt avtalet ska de tio bankerna punga ut med 7 miljarder dollar vardera som ska sättas in i denna utlösningsfond. Reglerna säger att en bank sedan kan låna upp till en tredjedel av vad som finns tillgängligt. Totalsumman för poolen kan komma att ökas om andra banker köper in sig.

Det som gör hela affären skrattretande är att de tio banker det rör sig om är några av de mest konkursmässiga bankerna på denna planet:

• Bank of America,
• Barclays,
• Citibank,
• Credit Suisse,
• Deutsche Bank,
• Goldman Sachs,
• J.P. Morgan,
• Merrill Lynch,
• Morgan Stanley,
• UBS.

Dessa tio har sammantaget redan gjort värdepappersförluster på 235 miljarder dollar sedan i fjol.

Vi misstänker att detta i själva verket är ett arrangemang för att försöka lösa ut de ofantliga mängder finansiella derivat som cirkulerar i bankvärlden; ungefär som ett gäng impotenta zombier som gör virtuella donationer till den lokala spermabanken efter att ha lovat att behandla varandra som om de vore fruktsamma, och sedan, efter behov, gör ett dopp i bassängen för att försöka rena sig från de giftiga avfallen från derivataffärerna.

Hur man än vrider och vänder på det kan man inte komma ifrån det faktum att detta onekligen rör sig om en ring med fullgubbar -- eller gengångare, beroende på hur man ser på saken -- som lutar sig mot varandra i ett dumdristigt försök att undvika att falla.