Lehman Brothers i konkurs - LaRouche hade rätt

Lyndon LaRouche och hans internationella organisation -- i Sverige representerad av LaRoucherörelsen i Sverige - EAP -- hade helt rätt om finanskrisen. Alla andra som förnekat eller bagatelliserat krisen hade fel. Detta står klart efter helgens utveckling i finansvärlden, som bl.a. innefattar konkursförklaringen för den sedan länge döda banken Lehman Brothers, desperata Bank of Americas uppköp av den drunknande Merrill Lynch, och den allt längre listan av finansiella lik -- såsom AIG, Washington Mutual m.fl. -- som köar för att komma in i det överfulla bårhuset.

På måndagen, när det stod klart att en av de största amerikanska bankerna, Lehman Brothers, går i konkurs, gjorde Helga Zepp-LaRouche, ordförande för det internationella Schillerinstitutet och det tyska partiet BüSo, och Jacques Cheminade, f.d. fransk presidentkandidat och partiledare för Solidarité et Progrès, ett gemensamt uttalande, där säger följande:

"Federal Reserves beslut att låta investmentbanken Lehman Brothers gå i konkurs för 613 miljarder dollar, och inte rädda den med statliga medel, vilket man gjort med Bear Stearns och bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae, var uppenbarligen droppen som fick bägaren att rinna över.

Kursfallen på världens börser är uttrycket för en förtroendekris, som under härdsmältans förlopp endast kan öka i omfattning. Trots detta finns det ingen anledning att gripas av panik. Till och med för den mest insnöade personen synliggörs nu det som Lyndon LaRouche redan i sin internetkonferens den 25 juli 2007 fastställt, nämligen att systemet redan kollapsat och att man hädanefter endast kommer att få erfara hur de olika aspekterna av denna kollaps kommer upp till ytan.

Nu är det verkligen dags att på dagordningen sätta upp de tre åtgärder som LaRouche betecknat som oundgängliga för att övervinna krisen. Det viktigaste av de tre kraven är att omedelbart sammankalla en nödkonferens på regeringsnivå, där framför allt USA, Ryssland, Kina och Indien måste spela framträdande roller, för att ersätta det bankrutta globaliseringssystemet med ett statligt kreditsystem i Bretton Woods-systemets tradition, på samma sätt som Franklin D. Roosevelt gjorde på konferensen 1944 och som det står skrivet i den amerikanska konstitutionen.

Den s.k. fria marknadens monetaristiska ideologi har slutgiltigt krockat med verkligheten. Regeringarna står nu kallade att agera i enlighet med den ed de avlagt, för att förhindra att deras befolkningar far illa."

Läs även Lyndon LaRouches uttalande: "I Was Right, and You Were Wrong -- But You're Going to Get Another Chance"