Rysk diplomat understryker allvaret av Kaukasus-krisen

"Är ni beredda att riskera ert välstånd och riskera era liv och era barns liv för Saakasjvilis skull?" frågade Rysslands NATO-ambassadör Dmitrij Rogozin journalisterna i Bryssel den 19 augusti. Hans uttalande kom efter att NATO fördömt de ryska militärhandlingar som utfördes som svar på den attack mot Sydossetien som beordrats av Georgiens president Micheil Saakasjvili -- en marionett för Storbritanniens George Soros. Rogozin, som tillfälligt kallats hem till Moskva för konsultation, kallade Saakasjvili en "krigsförbrytare" som bombarderat civila och ryska soldater i Sydossetien. Rogozin påpekade att om NATO redan hade accepterat Georgien som fullvärdig medlem, så skulle Västalliansen och Ryssland just nu officiellt vara i krig med varandra.

Samma dag stängde Ryssland tillfälligt sina gränser till Georgien och Azerbajdzjan. Nyhetsbyrån Interfax rapporterade att Alexander Bortnikov, chef för Rysslands federala säkerhetstjänst, sagt att Ryssland fått information om att "georgiska specialstyrkor planerat terrorhandlingar" mot strategiska mål i Ryssland. Han sade att de mobiliserar "banditgrupper för att genomföra kriminella handlingar i Nordkaukasus", vilket hänvisar till de ryska autonoma republikerna på andra sidan gränsen från Georgien och Azerbajdzjan.

LaRouche: Vad sysslar NATO med?

Den amerikanske statsmannen Lyndon LaRouche, som den 21 augusti intervjuades av Russia Today, påpekade att detta skeende måste ses i sammanhanget av att hela finanssystemet just nu vittrar sönder, och Västeuropas och USA:s ekonomier håller på att kollapsa. I krig är logistik det grundläggande. Möjligheten för dessa länder att vinna ett krig mot Ryssland är vid denna tidpunkt lika med noll! Varför onanerar de då öppet mitt på gatan framför barn?

Om de siktar på termonukleärt krig med Ryssland, så kommer Ryssland att dra ned hela världen med sig, sade LaRouche. Så varför gör de detta?

Lavrov talar klarspråk

Uttalandet som gavs av NATO:s ministrar använder hårda ord. Man håller Ryssland ansvarigt för konflikten med Georgien. Man nämner inte alls Georgiens nazi-liknande attack på Sydossetien som utlöste Rysslands respons. Samtidigt har man bildat en "NATO-Georgien-kommission" för att utveckla relationerna mellan NATO och Georgien.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov besvarade NATO:s uttalande: "NATO försöker göra en angripare till offer, försöker rentvå en kriminell regim och rädda en misslyckad regim.... Faktum är att NATO har tagit Saakasjvili under sitt beskydd", en handling "styrd av en intention som jag inte kan beskriva som något annat än anti-rysk och som stödjer en aggressiv regim.... Det kommer säkerligen att bli konsekvenser", förklarade han. Lavrov angrep särskilt USA:s utrikesminister Condoleezza Rice för att ha sagt att Rysslands handlingar var emot "Georgiens demokrati". Han fällde några hårda kommentarer om Saakasjvilis egna ökända attacker på den politiska oppositionen i fjol.

Lavrov riktade samtidigt en skarp uppmaning till den amerikanska eliten att inte kasta bort relationerna mellan USA och Ryssland. I en artikel i Wall Street Journal den 20 augusti med rubriken "Amerika måste välja mellan Georgien och Ryssland" skriver han: "Vi kommer fortsätta att försöka ta ifrån den georgiska regimen potentialen och resurserna att utföra fler illdåd. Ett vapenembargo mot den nuvarande regimen i Tbilisi skulle vara en början."

Lavrov var ändå hoppfull om att de amerikansk-ryska förbindelserna skulle kunna förbättras: "Våra bilaterala relationer kan bara gå framåt på grundval av ömsesidighet.... Jag menade precis detta när jag sade att USA måste välja mellan dess formliga Georgien-projekt och dess mycket bredare partnerskap med Ryssland."


Invånare i Sydossetiens huvudstad Tschinvali tar skydd under Georgiens bombningar den 8 augusti 2008, innan de ryska trupperna hunnit svara. Ryska medier rapporterar att c:a 2000 civila dödades under denna georgiska attack.

Dokumentet tillhör dossiern: